Sol, rasfare og fare for gressbranner for påskedagene

Det varsles fortsatt fine forhold i påskefjellet i Sør-Norge. I nord blir det derimot ustabile forhold med byger, sterk vind og stor rasfare mange steder. Illustrasjonsfoto: Kristian Lie / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens sola skinner over et snødekket Sør-Norge, setter snøbyger og stor rasfare sitt preg på Nord-Norge. Og på Vestlandet advares det mot gressbranner.

Påskeværet 2018 er alt annet enn vanlig. På Røros har det ikke vært like kaldt siden 1958 og i sør ligger fremdeles snøen høy de fleste steder. Onsdag advarte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om stor fare for skred i Nord-Troms og Vest-Finnmark. Ofotbanen ble onsdag ettermiddag stanset da rasvarslingsanlegget ved Straumsnes og det 1.200 meter høye Rombakstøtta.

– Vi ønsker å påminne våre innbyggere om at det er stor skredfare på nivå 4 i stort sett hele politidistriktet. Gjør gode vurderinger i forholdt til terrenget du eller dere beveger dere inn, skriver Troms politidistrikt på Twitter.

Vanskelige kjøreforhold

Meteorologisk institutt varsler snøbyger og kuling i Nord-Troms og Vest-Finnmark torsdag, og har sendt ut obs-varsel om at det som følge av dette ventes lokalt vanskelige kjøreforhold.

På Svalbard og i Sør-Norge og Trøndelag ser ut til å bli en strålende solfylt påske.

– Men nord for Stad kan det komme inn skyer og nedbør fra første påskedag, skriver Yr.

Stor gress- og lyngbrannfare

Samtidig varsles det om ekstremt tørre forhold flere steder langs kysten på Vestlandet. Det har resultert i stor fare for gress- og lyngbranner.

– Pass på bruk av åpen flamme der det er bart i påsken, skriver meteorologene på Yr.

«Det er stor gress- og lyngbrannfare der det er barmark inntil det kommer nedbør av betydning. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt. Vær forsiktig med åpen ild», står det i OBS-varselet fra Meteorologisk institutt.

Gress- og lyngbrann

To steder i Rogaland har man allerede fått merke at det er tørt.

I 16.05-tiden onsdag meldte 110-sentralen i Rogaland om en bråtebrann i Eigersund som har kommet ut av kontroll i Eigersund kommune. Ifølge politiet er det fare for spredning til noen naust i nærheten, men det er ingen hus i området.

Kort tid etter meldte 110-sentralen i Haugaland og Sunnhordland om at brannvesenet i Tysvær kommune har rykket ut til en lyngbrann i Aksdal, rundt 10 kilometer øst for Haugesund.

I Møre og Romsdal ble det også meldt om brann i terrenget på Sandsøya, rundt 40 kilometer sørvest for Ålesund, onsdag ettermiddag. Brannbil måtte fraktes med båt ut til øya.