143.000 tonn elavfall samlet inn i 2017

En mikroprosessor, som finnes for eksempel i en mobiltelefon, kan være verdt mye når den smeltes om. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Returselskapene samlet inn 143.000 tonn elektrisk og elektronisk avfall i 2017. 83 prosent av det såkalte EE-avfallet ble omgjort til verdifulle råvarer.

– Nordmenn gjør en kjempeinnsats med å levere EE-avfall hvert år. Innsatsen hindrer forurensing av naturen, reduserer ressursbruken og har også stor økonomisk verdi fordi råvarene selges og brukes på nytt, sier Heidi Austlid, administrerende direktør i IKT Norge.

Det er både gull, sølv, kobber, jern og aluminium i avfallet. FN mener EE-avfallet som kastes i hele verden hvert år, er verdt rundt 550 milliarder kroner.

Totalt ble 119.000 tonn elavfall resirkulert og solgt på råvarebørser over hele verden. Velfungerende komponenter selges til bedrifter og gjenbrukes i nye produkter.

– En mikroprosessor er et godt eksempel. Den finnes i mobiltelefoner, datamaskiner – til og med i rulletrapper. Metallet er verdt ti kroner når mikroprosessoren smeltes om, men kan være verdt opptil 900 kroner når den gjenbrukes. For oss er byene de nye gruvene, mener administrerende direktør Stig Ervik i den landsdekkende og bransjeeide produsentansvarsordningen Norsirk.