Den tiltalte moren i Valdres-saken hentet av ambulanse

Ambulansepersonell ankom rettslokalet i 9.45-tiden. Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Den tiltalte moren i Valdres-saken ble hentet av ambulanse kort etter at hun hadde begynt sin forklaring i retten tirsdag.
Moren måtte etter få minutter ta en pause i forklaringen sin, og hun ble leid ut av sin ektemann. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Bare minutter etter at hun startet sin forklaring, begynte hun å gråte og fikk problemer med å fortsette.

Retten tok en pause på ti minutter, før kvinnen kom tilbake til lokalet for å fortsette sin forklaring. Få minutter senere tok retten imidlertid igjen pause etter at hun fortalte at blodsukkeret hennes var nede i 1,3.

Like etter klokken 10 ble tiltalte kjørt bort i ambulanse. Hun er kjørt til sykehus for utredning, opplyser aktor Arne Ingvald Dymbe.

Partene i rettssaken var ved 10.30-tiden i møte og ventet på tilbakemelding fra sykehuset. Foreløpig er det uklart hva som skjer videre i saken.

Embed: valdres

– Livstruende situasjon

Ifølge aktor var det de rettsoppnevnte sakkyndige som ba om at det skulle sendes ambulanse til rettslokalet.

Fakta om 13-åringen som døde på Beitostølen  

* En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften.

* Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.

* Moren til jenta ble siktet for grov omsorgssvikt. Hun er nå tiltalt.

* Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.

* Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.

* Statens helsetilsyn har også åpnet tilsynssak mot behandlere i helsevesenet, men denne er ikke avsluttet.

* Historien til 13-åringen kom ut som bok høsten 2017. Forfatteren Jon Gangdal har brukt jentas dagboknotater til å fortelle om livet hennes i boka som kommer ut på Aschehoug forlag i oktober. (©NTB)

– Det var en livstruende situasjon. Det sa vi også i fjor, sier forsvarer Aasmund Sandland.

Det er andre gang saken er i retten. Første gang var i fjor vår, men da ble saken avbrutt 25. april da den diabetessyke moren ble kjørt til sykehus etter å ha fått føling i retten.

Hytta på Beitostølen

Det var da tingrettsdommer Pål Prestesæter prøvde å få tiltalte inn på sporet der det stoppet opp i fjor – de tre månedene i hytta på Beitostølen – at kvinnen begynte å gråte og retten tok den første pausen.

Den 13 år gamle jenta som døde av avmagring nyttårsaften 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Moren startet sin forklaring med å snakke om mobbing og skolen i Lommedalen der datteren var elev. Etter ti minutter sa hun at hun var helt nummen og svimmel, og at blodsukkeret var lavt.

Da dommeren spurte om det var bedre om hun fikk konkrete spørsmål, svarte hun kontant og høyt «nei». Retten tok en kort pause, og tiltalte ble leid ut av rettssalen av ektemannen.

– Tenker på Angelica

– Hver eneste dag, minutt og sekund tenker jeg på Angelica. Jeg har alltid gjort mitt beste for henne, sa moren gråtende rett før pausen.

– Ønsker du å fortsette din frie forklaring? spurte sorenskriveren etter at tiltalte kom tilbake til lokalet.

– Ja, svarte moren med forsiktig stemme.

Få minutter senere, cirka klokken 9.40, tok retten igjen pause fordi kvinnen fortalte at blodsukkeret hennes var nede i 1,3. Ambulansen ankom kort etter, og kvinnen ble kjørt til sykehus for utredning.

46-åringen er tiltalt for grov mishandling etter at datteren, 13-år gamle Angelica Heggelund, ble funnet død av avmagring i familiens hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015.

VIDEO: Valdres-saken var problematisk fra første dag:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Valdres-saken: Problematisk fra første dag