Retten regner med at moren stiller til ny runde i Valdres-saken

Den 13 år gamle jenta døde av avmagring nyttårsaften 2015. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Både aktor og forsvarer regner med at den 46 år gamle moren som står tiltalt i Valdres-saken, møter når saken starter på nytt i Gjøvik tingrett mandag.

Kvinnen er tiltalt for grov mishandling av datteren Angelica Heggelund (13) som ble funnet død i ei hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Dødsårsaken var avmagring.

Saken ble avbrutt 25. april i fjor da den sukkersyke moren ble kjørt til sykehus etter å ha fått føling i retten.

Sist uke skrev blant annet Dagbladet at en rapport 46-åringen bestilte fra psykolog Atle Austad, konkluderte med at det ikke er forsvarlig at hun måter i retten på ny. Dette er avvist av de rettssakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud.

– Godt for mor å bli ferdig

De mener at tiltalte ikke oppfyller kravene til posttraumatisk stresslidelse og at hun vil kunne klare å holde sin diabetes i sjakk under rettssaken.

På begjæring fra Valdres tingrett gjennomførte psykiater Synne Sørheim en tilleggsundersøkelse av moren sist høst. Hun konkluderte også med at tiltalte kan stille i retten, med visse tilpasninger, som ekstra pauser og kortere rettsdager.

I en kommentar til at de sakkyndige har underkjent rapporten hans, sier Austad følgende:

– Jeg håper inderlig at de sakkyndige har rett, og at min bekymring slår feil. Jeg tror det måtte vært godt for mor å bli ferdig med saken, og håper derfor at hun likevel vil klare den belastningen saken vil medføre for henne.

Starter som planlagt

Aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sier til NTB at påtalemyndigheten forutsetter at saken starter mandag.

– Vi har forholdt oss tidligere til de rettsoppnevnte sakkyndige for å vurdere hennes evne til å møte. I forhold til den informasjonen vi har per nå, mener vi at saken skal gå på vanlig måte. Vi har ikke mottatt noe skriv fra forsvarer med begjæring om utsettelse knyttet til den nye informasjonen, sier han.

I en tekstmelding til NTB sist torsdag skrev morens forsvarer, advokat Aasmund Sandland, følgende: «Saken går sin gang håper vi alle».

Dersom den blir avbrutt, sier Dymbe at påtalemyndigheten legger til grunn at man kan fortsette etter en pause. Han tilføyer at alt må vurderes konkret i forhold til situasjonen. For å bidra til at saken kan gjennomføres som planlagt, er det gjort tilpasninger for tiltalte.

– Det er lagt opp til et noe slakkere opplegg denne gangen, slik at det skal være mulig å kunne fortsette, sier statsadvokaten.

Forklaring fra mor og far

Den første av de 30 rettsdagene er satt av til tiltaltes tidligere forklaring som blir avspilt i retten. De to neste dagene er satt av til tiltaltes forklaring. Etter en dags rettspause, skal jentas far forklare seg fredag 2. mars.

Faren er amerikansk statsborger med ukrainsk bakgrunn. Han skulle etter planen ha vitnet i fjor, men måtte reise hjem uten å ha fått forklart seg fordi saken ble avbrutt.

– Grunnen til at vi starter med avspillingen, har blant annet å gjøre med at det er lenge siden forrige forhandlinger og for at det ikke skal bli noen saksbehandlingsfeil, sier Dymbe.

Det sentrale i saken er fortsatt de tre månedene mor og datter bodde i hytta på Beitostølen.

Etter seks uker, avsluttes hovedforhandlingen onsdag 4. april med forsvarets prosedyre.