Total måneformørkelse onsdag
Your browser doesn't support HTML5 video.
Onsdag 31. januar passerer Månen inn i skyggen fra Jorda. Her til lands må man befinne seg i det høye nord for å ha mulighet til å oppleve den totale fasen.
– Det later til at Nord-Norge har best sjans til å se månen i dette tidsrommet, både på grunn av når månen står opp, men også fordi det er mørkest og færrest skyer, sier meteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt til ABC Nyheter.
– Onsdag er det dessverre ganske dårlige værutsikter sør i landet.
Måneformørkelser oppstår når Sola, Jorda og Månen er på linje i verdensrommet, og Månen ligger helt eller delvis i jordens skygge. Når hele Månen befinner seg i helskyggen (også kalt umbraen), får vi en total måneformørkelse, skriver nettstedet Himmelkalenderen.
Månen står denne dagen opp kl 16:32 i Oslo, 16:09 i Trondheim, 15:14 i Bodø, 14:43 i Harstad, 14:18 i Tromsø, 13:36 i Hammerfest og 13:28 i Kirkenes. Klokkeslettene angir tidspunktet da Månens øvre rand blir synlig forutsatt at du har perfekt utsikt til horisonten, i nordøstlig retning. Det vil gå ytterligere ti minutter før hele måneskiven har kommet over horisonten.
Les også:Lurte alle til å tro at det finnes liv på månen
Krever fri sikt eller høyde
Derfor er det bare fra Sør-Troms og nordover at man kan oppleve deler av den totale fasen, som starter kl 13.51 og slutter kl 15.08.
– Uansett må man ha veldig fri sikt mot nordøst eller komme seg litt opp i høyden, siden månen ligger i horisonten når formørkelsen finner sted, sier meteorolog Livik.
I eksempelvis Vardø er månen cirka 3,2 grader over horisonten under den totale formørkelse, men det er delvis skyet. I Hammerfest er det ventet få skyer, men månen har steget 10 grader over horisonten når den delvise formørkelsen er over og halvskyggeformørkelsen tar til.
Les også:Trump vil sende folk til månen
Supre forhold - på Svalbard
På Svalbard er Månen over horisonten hele onsdag.
Måneformørkelser observeres enkelt med det blotte øye, men det går også an å bruke en vanlig kikkert.
Forrige gang vi kunne oppleve en total måneformørkelse i Norge var 28. september 2015.
Månens bane rundt Jorda er en smule avlang. Det gjør at Månens avstand og dermed også dens tilsynelatende størrelse på varierer. Begrepet «supermåne» brukes om de tilfeller der Månen viser full fase samtidig som den befinner seg i banepunktet nærmest Jorda. Da framstår måneskiven litt større enn ellers.
De geometriske forhold ved en total måneformørkelse. De relative størrelser og avstander er ikke korrekte. Figur: wikipedia.org og himmelkalenderen.com Les mer Lukk
Supermåne er ikke et astronomisk begrep. Fenomenet er heller ikke sjeldent, selv om enkelte medier ofte framstiller det slik. Månen vil være «super» to ganger i 2018, og en av dem er 31. januar. «Og siden det også er måneformørkelse da, kan vi vel kalle begivenheten for en supermåneformørkelse», skriver Himmelkalenderen.
Også om kvelden 27. juli kommer en ny total måneformørkelse. I motsetning til denne ukens begivenhet blir det nå den sørligste delen landet som får sjansen til å oppleve den totale formørkelsen. 11. august, inntreffer en delvis solformørkelse. Formørkelsesgraden blir nokså lav i Norge, skriver nettstedet.
Les mer fra Himmelkalenderen:
Himmelkalenderen – astronomisk håndbok og almanakk