Tollerne har tatt over 300 ulovlige nyttårseffekter

I Norge selges fyrverkeri kun i romjulen, og er forbudt å sette opp før klokken 18 på nyttårsaften. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB scanpix Les mer Lukk

Siden like før jul har tollerne beslaglagt over 200 ulovlige raketter langs svenskegrensa. – Det kan medføre politianmeldelse og bot, advarer tollvesenet.

Det finnes ingen statistikk på beslag av fyrverkeri, men seksjonssjef på Svinesund tollsted Wenche Fredriksen, har telt beslag på Svinesund, Ørje og Oslo siden 20. desember, skriver NRK.

TIl og med 31. desember har tollerne ved Svinesund og Ørje beslaglagt 218 pinneraketter og 113 andre fyrverkeripakker. Det kreves svært spesielle tillatelser for å få ta fyrverkeri inn i landet, og for eksempel pinneraketter er også helt forbudt å bruke i Norge.

Fredriksen forteller at de kjenner til at det selges fyrverkeri flere steder like over grensen og at mange tar sjansen på å kjøpe med seg fyrverkeri.

– Men de fleste kjenner til regelverket. De vet at de har tatt en sjanse ved å kjøpe dette, sier hun til NRK.

Alle beslagene er fra tilfeldige rutinekontroller, slik at tallet på innførsel trolig er langt høyere. Det er dagene før nyttår det smugles inn mest fyrverkeri, men tollvesenet gjør beslag hele året. De som blir tatt med fyrverkeri risikerer en politianmeldelse for brudd på bestemmelsene på fyrverkeri.