Russland kaller spionsaken uheldig for forholdet til Norge

Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix Les mer Lukk

Det russiske utenriksdepartementet kaller arrestasjonen av Frode Berg for uheldig for forholdet til Norge og varsler at de vil foreta «adekvate tiltak».

Den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62) ble arrestert 5. desember i Moskva, mistenkt for spionasje. Han ble pågrepet med 3.000 euro i kontanter. Berg påstår at han er blitt narret i en felle og har forklart via sin norske advokat, Brynjulf Risnes, at han hadde blitt bedt av personer i Norge om å overlevere en pengesum i Moskva.

Torsdag kom den første offisielle reaksjonen fra russiske myndigheter.

– Dette er ikke en heldig sak for forholdet mellom Norge og Russland, sa pressetalskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet til NRKunder en pressekonferanse torsdag.

Zakharova opplyser at russiske myndigheter mener Berg var i landet på oppdrag for norsk etterretning, og at han i egenskap av denne rollen har levert informasjon til både norske myndigheter og CIA. Talskvinnen forteller til kanalen at myndighetene vil foreta seg «adekvate tiltak» i saken, men hun utdyper ikke nærmere hva disse tiltakene innebærer.

Berg har sittet isolert i en celle i høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva og er varetektsfengslet fram til 5. februar. Alle samtaler skjer med tolk og under overvåking.

Hans russiske advokat Ilja Novikov har tidligere opplyst at den tidligere grenseinspektøren i Sør-Varanger etter forholdene skal ha det bra.