Aleksej Navalnyj: en reell utfordrer for Putin?

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sjanseløs, men kjemper fortsatt mot Putin
Den 41 år gamle advokaten Aleksej Navalnyj har tatt på seg en av verdens farligste jobber, som rival til Russlands mektige president.

Den russiske valgkommisjonen avviste mandag opposisjonspolitikeren Alexej Navalnyjs ønske om å stille til valg i presidentvalget neste år.

Vedtaket i valgkommisjonen, som har tolv medlemmer, var enstemmig og ble begrunnet med den omstridte dommen Navalnyj har fått for bedrageri.

Navalnyj sa straks etter at avvisningen var kunngjort, at han vil anke beslutningen, og han oppfordret alle sine tilhengere til å boikotte valget om han ikke får stille mot sittende president Vladimir Putin, som allerede har varslet at han stiller til gjenvalg, ved valget i mars neste år.

«Et fullstendig korrupt system»

Aleksej Navalnyj ønsker å stille til valg mot Vladimir Putin, mannen som snart vil ha kontrollert Russland i 19 år. Presidentvalget finner sted 18. mars 2018.

Putin og forsvarsminister Sergej Shoigu tar en pust i bakken under en jakt- og fisketur i august, sør i Sibir. Scanpix/Sputnik/Alexei Nikolsky/Kreml via Reuters. Les mer Lukk

Valgprosessen i Russland er strengt kontrollert. Den russiske valgkommisjonen har bestemt at Navalnyj ikke får stille, fordi han ble domfelt for korrupsjon i 2013. Navalnyj selv, og uavhengige analytikere, mener dommen var politisk motivert.

Tross motstanden har Navalnyj klart å tiltrekke store folkemengder til sine valgmøter landet rundt. Her legger han sjelden fingrene imellom:

«Putin er en tyv, og leder et fullstendig korrupt system», sa han under et folkemøte dekket i det amerikanske dokumentarprogrammet 60 Minutes nylig.

Møtene, mange av dem avholdt uten offisiell tillatelse, har hatt sine konsekvenser. Både Navalnyj og tilhengerne blir stadig pågrepet.

Seniorrådgiver i Helsingforskomiteen Lene Wetteland. Foto: nhc.no. Les mer Lukk

– Navalnyj klarer å få folk bort fra skjermene og ut i gatene, selv i tilfeller hvor de ikke er politisk enige med ham. Han er en opposisjonsaktivist, men ikke nødvendigvis en politiker, sier Lene Wetteland til ABC Nyheter. Hun leder Russlandsarbeidet til menneskerettsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité.

Vladimir Putin er nærmest garantert gjenvalg i mars. Likevel gjør myndighetene mye for å sabotere Navalnyjs kandidatur, og hindre ham i å fremme sitt budskap.

Les også: Putin-kritikeren Navalnyj sluppet fri igjen (september)

Bruker alternative medier

Fordi han ikke slipper til på TV har Navalnyj bygget et alternativt medienettverk: YouTube-kanalen hans sender flere ganger om dagen, og har omkring 1,5 millioner abonnenter.

Russlands statsminister Dimitrj Medvedev sa under en tv-intervju i slutten av november at han ikke akter å saksøke Navalnyj på tross av dennes kritikk om Medvedevs påståtte korrupsjon. «Det vil bare gi ham mer oppmerksomhet», mente statsministeren. Scanpix/Alexander Astafyev/Sputnik/Pool Photo via AP. Les mer Lukk

– Navalnyj er en interessant skikkelse. Han er flink til å forklare vanskelige spørsmål i det russiske samfunnet på en lettfattelig måte, med videosnutter og lignende. Ved å vise til korrupsjon blant de mektige engasjerer han mange, sier Wetteland.

En skadet demonstrant skriker ut mens hun blir pågrepet av politi under demonstrasjoner på Vladmir Putins fødselsdag 7. oktober, i hans fødeby St. Petersburg. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Navalnyh begynte sin politiske karriere som en slags korrupsjonsdetektiv. Ved å kjøpe små andeler i statseide bedrifter fikk han tilgang på interne regnskapsdokumenter. Slik kunne han bevise korrupsjon blant regjeringens medlemmer, som han dokumenterte på en blogg.

Tross motstanden fra sentrale myndigheter har Navalnyj bygget et av de største politiske nettverkene i landet, med kontorer i 80 byer og 160.000 frivillige.

Navalnyj har uttalt at hans medarbeidere mellom seg i 2017 har tilbrakt til sammen 2000 dager i fengsel, og fått mer enn 10 millioner rubler i bøter (1,5 millioner kr).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det har nærmest blitt rutine å sitte i fengsel, sa Aleksej Navalnyj til amerikanske CBS tidligere i måneden. Her fotografert under en ankesak i Moskva 16. juni i år. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Les også:– Informasjon om hackergruppe avslører omfattende russisk spionasje

Vil «vekke folk fra dvalen»

Demonstrasjonene i mars og juni var de største av denne typen i Russland på 6 år. Det var i 2011 Navalnyj debuterte som opposisjonsleder i Moskva.

Navalnyj, Russlands mest profilerte opposisjonelle, taler til tilhengere under et «autorisert» folkemøte i Astrakhan, 1300 km sørøst for Moskva, 22. oktober. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Målet med hans aktivisme er i mindre grad å vinne velgeres gunst, men snarere å «vekke dem fra dvalen», har han forklart.

– Det kan være vanskelig å få grep om hva som er hans politiske program, men det skyldes nok også at han vet at han aldri vil bli president. Enn så lenge har han sine folkemøter og internett, sier Wetteland.

Ansiktsmasker i en souvenirforretning i St. Petersburg viser Russlands president Vladimir Putin (øverst) og opposisjonslederen Aleksej Navalnyj (nederst). Bildet er tatt 6. desember. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Annekteringen av Krim i 2014 og krigen i Øst-Ukraina tok fokus vekk fra massemønstringene. Nå er Navalnyj tilbake for fullt, og mener han aner en «motreaksjon» etter hendelsene i Ukraina.

Demonstrasjonene har færre deltakere enn for fem år siden, men den geografiske og sosiale sammensetningen er langt bredere, ifølge Economist.

Wetteland i Helsingforskomiteen beskriver Navalanyjs bevegelse som en slags «misnøyebevegelse».

– Selv folk som er uenige med ham kan bruke hans møter for å diskutere spørsmål og fremme sine syn.

– Han er et vanskelig fenomen å forstå, men forener mange ulike leire, sier hun.

Med venner som disse...

En ung demonstrant pågripes av opprørspoliti i Moskva 12. juni. Scanpix/AP. Les mer Lukk

Politisk har Navalnyj tatt til orde for å bruke mer på utdanning og helse, gjenopprette en fri og uavhengig presse, og skattlegge oligarkene.

Hans aktivisme vinner oppslutning, ikke minst blant yngre velgere. Men han har også blitt kritisert etter deltakelse på samme markeringer som høyreekstreme russiske nasjonalister.

Navalnyj-tilhengere leker under et av hans folkemøter i Kemerovo, 9. desember 2017. Scanpix/AP. Les mer Lukk

– Han har uttalt at han ikke nødvendigvis vil gi Krim tilbake til Ukraina om han kommer til makten, og har kommet med nedsettende bemerkninger om arbeidsinnvandrere. Han har en del tvilsomme uttalelser, sier Wetteland.

– Når det gjelder for eksempel homofiles rettigheter har han tatt til orde for folkeavstemning. Med dagens stemning i Russland er det nærmest garantert negativt utfall for disse gruppene. Dette er ikke noe han flagger høyt, men som man finner hvis man leter litt.

Myndighetene står overfor et dilemma. Ved å nekte Navalnyj å stille til valg risikerer de at valget fremstår som spill for galleriet. Navalnyj har uttalt at han vil oppfordre til «aktiv boikott» og få folk med ut på gatene om han ikke får stille som kandidat.

Les også:Russisk politi slår ned på protester i Moskva og St. Petersburg (juni)

– Demokrati er mer enn valg

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) under Seiersdags-paraden på Den røde plass i Moskva. Arkivfoto fra mai 2015, Scanpix/Reuters. Les mer Lukk

– Et demokrati er mye mer enn selve valget. Når man ikke har fri presse, organisasjons- og forsamlingsfrihet, regimekritikere blir skutt og det forekommer åpenbart valgfusk er få av forutsetningene til stede for reelt frie valg. Å være i opposisjon i et slikt klima er ikke lett, sier Wetteland i Helsingforskomiteen.

– På regionalt nivå finnes det enkelte uavhengige guvernører og ordførere som får gjort en del positive ting. Det er mange gode krefter som jobber med menneskerettigheter og demokrati. Vi i Helsingforskomiteen er opptatt av å formidle at Russland er mye mer enn Putin og Navalnyj.

Les også: Putin ringte Trump som takk for hjelp med å avverge angrep

– Vil gjøre valget til realityshow

Det finnes enkelte «godkjente» opposisjonspartier i Russland, som kommunistpartiet og Jabloko, men ingen av deres kandidater har heller noen reell mulighet til å nå opp til våren.

Les også:EU og Europarådet ber Russland løslate demonstranter

Ksenia Sobtsjak deltok på et seminar om kunst og ytringsfrihet i Russland ved Nobels Fredssenter i Oslo i oktober 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

En ny politisk skikkelse i høst er den 35 år gamle TV-profilen Ksenia Sobtsjak.

– Hun har uttalt at hun er «en stemme mot alle», og nærmest vil gjøre valget til et realityshow. I motsetning til Navalnyj får hun komme på tv, og blir nevnt ved navn i russiske nyhetsprogrammer, sier Wetteland.

Livsfarlig oppgave

– Den eneste som kunne vært en reell motkandidat til Putin var Boris Nemtsov.

Nemtsov var en av Putins argeste kritikere, og ble skutt og drept i Moskva 27. februar 2015.

Les også:Nemtsov drept - russisk opposisjon i knestående (2015)

Mange opposisjonelle, journalister og andre regime-kritikere har blitt utsatt for trusler, vold og til og med drap. I april kastet regimevennlig pøbel blekemiddel og syre på Navalnyj.

CBS-journalisten Lesley Stahl spurte Navalnyj tidligere i måneden: «Hvorfor er du fortsatt i live?»

– Dette er min kones favorittspørsmål… jeg vet ikke. Kanskje de mistet et slags tidsvindu for det da jeg var mindre berømt? Jeg forsøker å ikke tenke for mye på det, svarte Russlands for tiden mest profilerte opposisjonelle.

Les også:Russisk tv-profil vil utfordre Putin

Øvrige kilder: NTB

RUSSISK SPØRREUNDERSØKELSE: «Selvsagt! Jeg støtter helhjertet myndighetene!» Vitsetegning ved Sergej Jolkin, gjengitt med tillatelse. Les mer Lukk

Illustrasjonen over er laget av Sergej Jolkin, som var en av vinnerne av norske Fritt Ords Free Media Awards 2017. Se flere tegninger på illustratørens Facebook-side (på russisk).