«Interessant objekt» funnet i søket etter russisk helikopter

«Polarsyssel» og KV Barentshav deltar i letingen etter det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag. Bildet er tatt fredag nord for Kap Heer. Foto: Frode Urke / NTB scanpix Les mer Lukk

Letemannskaper har funnet et «interessant objekt» på havbunnen i søket etter helikopteret med åtte personer som styrtet utenfor Barentsburg torsdag. 

Det nye funnet er gjort på stedet hvor man tidligere har observert luftbobler med sonar.

– Det er fortsatt ikke kommet konklusive data etter søkene som er gjort med undervannsfarkoster, men et interessant objekt er lokalisert i søkeområdet. Dette objektet sammenfaller med tidligere observasjoner gjort med sonar fra fartøyer på overflaten og undervannsfarkoster, opplyser Hovedredningssentralen (HRS).

Søndag fortsetter søket med to undervannsfarkoster som skal sjekke ut funnet. I tillegg blir det søkt videre med helikopter.

Russere deltar i søket

Klokken 1 natt til søndag landet et russisk fly med 40 personer som skal bistå i letingen, opplyser redningsleder i Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS), Rune Danielsen.

– Det ligger tre fartøy ute på stedet fortsatt. Det russiske flyet ankom Svalbard i natt, og mannskapet innkvarteres på Sysselmannens skip Polarsyssel. Sammen med disse skal det da holdes et koordineringsmøte hvor det skal lages en plan for hvordan mannskapet skal benyttes på best mulig måte, sier Danielsen.

Russerne skal blant annet søke med et tauet sonarsystem i løpet av dagen.

Sysselmann Kjerstin Askholt sier til NRK at de har bedt om bistand, da særlig dykkere og undervannskapasiteter.

– Vraket kan ligge på ned til 300 meters dyp, og det krever spesialkapasiteter som vi ikke har på Svalbard, sier hun.

Over to døgn

I tillegg til undervannsfartøyene har tre båter og to helikoptre deltatt i søket etter det russiske helikopteret som etter alt å dømme styrtet for snart tre døgn siden.

– Vi har ingen spor å gå etter dessverre. Det er ingen nødvarslingssystemer som ble aktivert, og helikopteret har heller ikke en såkalt svart boks, sa redningsleder Ørjan Delbekk ved HRS.

Hovedredningssentralen venter tidligst resultater fra de siste undervannssøkene klokka 12 søndag.

Aktuelt: Søk etter savnet helikopter utenfor Barentsburg fortsetter