Søk etter savnet helikopter utenfor Barentsburg fortsetter

«Polarsyssel» og KV Barentshav deltar i letingen etter det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag. Bildet er tatt fredag nord for Kap Heer. Foto: Frode Urke / NTB scanpix Les mer Lukk

En undervannsrobot, tre båter og to helikoptre søker etter det russiske helikopteret som er forsvunnet utenfor Barentsburg på Svalbard. 

– Vi har fremdeles enheter i søk, og søkene fortsetter utover natta, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen (HRS) til NTB klokken 21 lørdag kveld.

Den videre fremdriften i redningsaksjonen avhenger av hvilke funn undervannsroboten eventuelt gjør. Iversen forteller at de tidligst forventer å få resultatene fra denne rundt klokken 23.

Forbereder søk etter antatt omkomne

Miniubåten ble satt inn i søket i 13.30-tiden lørdag og undersøker havbunnen i det mest aktuelle leteområdet. Undervannsfarkosten, som er kalt Hugin, ble fraktet til Svalbard i et av Forsvarets Herkules-fly rundt midnatt natt til lørdag.

Ubåten er en autonom undervannsfarkost som kartlegger havbunnen i detalj. Den bruker sonar for å undersøke bunnen, sender ingen direktebilder og må derfor hentes opp på land for å få analysert resultatene. Derfor kan det ta tid før Hovedredningssentralen vet mer.

– Parallelt startes det nå forberedelser til en aksjon for søk etter antatt omkommet, opplyste Hovedredningssentralen (HRS) i en oppdatering like før klokken 15 lørdag.

Denne aksjonen er det Sysselmannen på Svalbard og politiet i Nordland som er ansvarlige for.

Les også: Dårlig vær gjør søket etter russisk helikopter vanskelig

– Liten sannsynlighet for overlevende

En annen litt mindre ubåt ble satt inn i søket fredag. Den gjorde ingen funn. Det har heller ikke de andre fartøyene som har lett etter det forsvunne russiske helikopteret, gjort. Helikopteret styrtet etter alt å dømme torsdag ettermiddag.

Turen tok en dramatisk vending for turistene om bord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Letemannskaper arbeider fortsatt med å lokalisere det forsvunne helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix Les mer Lukk

Åtte personer var om bord i helikopteret da det forsvant.

–Vi har ingen spor å gå etter dessverre. Det er ingen nødvarslingssystemer som ble aktivert, og helikopteret har heller ikke en såkalt svart boks, sier Delbekk.

Fortsatt betegnes operasjonen som en redningsaksjon, selv om sjansen for å finne overlevende er liten.

–Veldig liten, for å være ærlig. Det har gått såpass lang tid nå, og med de temperaturene vi har i sjøen, er det lite sannsynlig. Men vi leter fremdeles, det kan være muligheter, sier Delbekk.

Les også: Henrik Aasheim: – Det gikk en støkk gjennom meg

Skiftende vær

Helikopteret er antatt styrtet i sjøen på innflygingstraseen et par kilometer nord for Kap Heer, i Barentshavet.

Hovedsporene redningsarbeiderne har å gå etter er funn av flybensin ute i havet og observasjoner av luftbobler via sonar på 200–250 meters dyp. I tillegg har vitner observert helikopteret under innflygingen.

Søkeområdet betegnes likevel som «relativt stort» og spenner seg over flere kvadratkilometer.

I tillegg er værforholdene tøffe i området, og HRS påpeker at aksjonen er en kamp mot tiden.

Fredag kveld måtte søket trappes kraftig ned som følge av dårlig vær, og det kan fort skje igjen. Det kan ta flere dager før redningsaksjonen gir resultater.

Fakta om fly- og helikopterulykker på Svalbard  
 • 30. mars 2008: Tre personer omkom da et russisk helikopter av typen MI-8 med ni personer om bord styrtet cirka 4 kilometer fra Barentsburg på Svalbard.
 • 18. desember 2003: To flygere fikk bruddskader da et helikopter styrtet i Adventfjorden ved Longyearbyen.
 • 29. august 1996: 141 russere og ukrainere omkom da et russisk Tupolev 154 M-fly havarerte på Operafjellet under innflyging mot Longyearbyen.
 • 18. mars 1996: Et helikopter med sju personer om bord havarerte under fotografering av isbjørn på Svalbard. Ingen ble alvorlig skadd.
 • Mars 1991: To personer omkom og en tredje ble skadd da et sovjetisk transporthelikopter av typen MI8 styrtet ved innflygingen til det sovjetiske gruvesamfunnet Pyramiden.
 • Juli 1988: Ingen personer ble alvorlig skadd da et helikopter havarerte i et breområde nær Blomstrandhalvøya på Svalbard.
 • August 1987: En omkom da et helikopter med fire personer styrtet i breen Åsgårdsfonna på Svalbard.
 • August 1987: En person omkom da et helikopter styrtet ved Frisland, 150 kilometer nord for Longyearbyen. Tre ble lettere skadd.
 • Oktober 1986: Seks personer mistet livet i en flyulykke ved Longyearbyen.
 • Desember 1982: Et norsk helikopter styrtet ved Kapp Wijk. En av de fem om bord ble lettere skadd.
 • Juli 1982: Et sovjetisk helikopter med tolv personer om bord styrtet nær Hornsund på Spitsbergen. Fire ble lettere skadd.
 • August 1979: Piloten omkom, mens en passasjer ble lettere skadd i en helikopterulykke på Vrangpeisbreen på Svalbard.
 • August 1978: Et sovjetisk fly kjørte i fjellveggen på øya Hopen, sørøst for Spitsbergen. Alle de sju om bord mistet livet.
 • August 1977: Et sovjetisk helikopter styrtet på Hansbreen. To av de fire om bord ble skadd.