Redningsarbeiderne i full gang med søk etter savnet helikopter utenfor Barentsburg

Turen tok en dramatisk vending for turistene om bord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Letemannskaper arbeider fortsatt med å lokalisere det forsvunne helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix Les mer Lukk

En undervannsrobot, tre båter og to helikoptre søker lørdag ettermiddag etter det russiske helikopteret som er forsvunnet utenfor Barentsburg.

– Kystvaktfartøyene KV Senja og KV Barentshav, samt Polarsyssel, er ute og gjør søk. Det gjør også to helikoptre og en ubemannet miniubåt, sier redningsleder Ørjan Delbekk ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Undervannsfarkosten, som er kalt Hugin, ble fraktet til Svalbard i et av Forsvarets Herkules-fly rundt midnatt.

Ubåten er en autonom undervannsfarkost som kartlegger havbunnen i detalj. Den bruker sonar for å undersøke bunnen, sender ingen direktebilder og må derfor fraktes opp på land for å få analysert resultatene. Derfor kan det ta tid før Hovedredningssentralen vet mer.

Bakgrunn: Russisk helikopter har gått ned i havet ved Barentsburg

Dårlig vær gjør søket etter russisk helikopter vanskelig

– Liten sannsynlighet for overlevende

En annen litt mindre ubåt ble satt inn i søket fredag. Den gjorde ingen funn. Det har heller ikke de andre fartøyene som har lett etter det forsvunne russiske helikopteret gjort. Helikopteret styrtet etter alt å dømme torsdag ettermiddag.

Åtte personer var om bord i helikopteret da det forsvant.

–Vi har ingen spor å gå etter dessverre. Det er ingen nødvarslingssystemer som ble aktivert, og helikopteret har heller ikke en såkalt svart boks, sier Delbekk.

Fortsatt betegnes operasjonen som en redningsaksjon, selv om sjansen for å finne overlevende er liten.

–Veldig liten, for å være ærlig. Det har gått såpass lang tid nå, og med de temperaturene vi har i sjøen, er det lite sannsynlig. Men vi leter fremdeles, det kan være muligheter, sier Delbekk.

Skiftende vær

Helikopteret er antatt styrtet i sjøen på innflygingstraseen et par kilometer nord for Kap Heer, i Barentshavet.

Hovedsporene redningsarbeiderne har å gå etter er funn av flybensin ute i havet og observasjoner av luftbobler via sonar på 200–250 meters dyp. I tillegg har vitner observert helikopteret under innflygingen.

Søkeområdet betegnes likevel som «relativt stort» og spenner seg over flere kvadratkilometer.

I tillegg er værforholdene tøffe i området, og HRS påpeker at aksjonen er en kamp mot tiden.

Fredag kveld måtte søket trappes kraftig ned som følge av dårlig vær, og det kan fort skje igjen. Det kan ta flere dager før redningsaksjonen gir resultater.