Historisk norsk ulvedrap var en bløff
I Leksvik, like ved den gamle veien mellom Leksvik og Leksvik Markabygd, står det en steinstøtte med følgende påskrift:
«Til minne over soldat Anders Solli som julemorgen 1612 lot sit liv for sin bygd og land idet han blev revet ihjel av ulver»
Steinstøtten skal visstnok stå på samme sted som man fant soldatens høyre hånd med en blank ring og en sadel – det eneste som var tilbake etter ulvedrapet – og hvor det i årene som fulgte ble satt opp trekors inntil det ble reist en permanent minnestøtte.
Men i sin nye bok «Ulveblod på Sabelen» kommer forfatter Per Johan Tømmeraas med bevis for at historien i virkeligheten er én versjon av en vandrehistorie som er å finne i en rekke land. Bokens tittel spiller på at Anders Solli skal ha drept en ulv men glemt å tørke av blodet. Da han ble angrepet av resten av flokken, var sabelen frosset fast og soldatens skjebne forseglet.
Minnestein over soldat Anders Solli. Foto: SNL Les mer Lukk
– Det er skremmende at zoologene ikke har sjekket historien bedre. De har bare tatt det for gitt av sagnet var sant, sier Tømmeraas, som har brukt tolv år på å samle inn informasjon, til NRK Trøndelag.
Soldatens sabel henger i kirken i Leksvika, men Tømmeraas påpeker at kården ikke stemmer med årstallet 1612.
– Dette er et fellesvåpen modellen 1685, og det er aldri blitt laget et slikt våpen før da.
Boken forteller videre at historien om soldaten, ulveangrepet og den fastfrosne sabelen finnes i femten ulike versjoner rundt om i Norge, Sverige og Finland. Det finnes også lignende versjoner i andre europeiske land. Ingen vet imidlertid opprinnelsen til historien.
Les også:
Regjeringen godkjenner felling av 26 ulv utenfor ulvesonen
Amerikanske forskere slår fast at norsk ulv kom fra øst