Ekstrem fare for flom i sørlige deler av Agder

Det er ventet ekstreme mengder nedbør i Agder-fylkene lørdag og søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Les mer Lukk

Flomfaren på Sørlandet er hevet til høyeste farenivå rødt etter mye regn natt til lørdag.

Ifølge veitrafikksentralen er fylkesvei 943 ved Ersdal i Flekkefjord og fylkesvei 656 ved Kollevoll i Lyngdal er allerede stengt på grunn av oversvømmelse, og flere veier kan stå for tur.

– Vi har mannskap ute som jobber med alt som kommer inn av informasjon, sier trafikkoperatør Leif Christiansen ved Veitrafikksentralen til Fædrelandsvennen.

– Det er flere veier på Sørlandet som har mye vann, og får vi flere stengninger, vil vi varsle publikum så snart vi kan, sier Christiansen, som råder folk til å følge med på trafikkmeldingene på radio.

En liten flokk sauer sto fast på ei øy i flommen Fiskådalen i Åseral lørdag formiddag. I dette området var det i 11-tida lørdag falt 29,9 millimeter nedbør siden midnatt.

Mest lengst sør

Det er fortsatt ventet store nedbørmengder utover i helgen. Det kan komme totalt over 200 millimeter nedbør til mandag morgen, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er ventet mest nedbør sør i fylkene. Vannføringen vil stige kraftig, og rødt nivå kan bli nådd i flere vassdrag i løpet av lørdag kveld og fram til mandag.

​Ifølge meteorologene skal regnet ta en pause lørdag ettermiddag. Da forventer de at bakken vil ta unna noe av vannet–før en våt runde nummer to setter i gang.

Rødt er NVEs høyeste varslingsnivå og kan medføre store skader. For de regulerte vassdragene vil situasjonen variere etter hvor stor lagringskapasitet det er i reguleringsmagasinene.

Les også: Håper på ny medisin: – Prisen er utfordringen

Stor skredfare

NVE mener Mandalsvassdraget og Arendalsvassdraget er mest utsatt. I Otra ventes ikke vannføringen å nå rødt nivå.

Mye regn lørdag kan også føre til økt jordskredfare, der faren er på oransje nivå. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høy.

Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatt og NVE anbefaler at dreneringsveier og stikkrenner blir renset. I vassdrag med stor vannføring kan det føre til erosjon av jordmasser ved foten av skråninger, og mindre utglidninger.

Folk som skal på høstferie, bes kjøre forsiktig, særlig i fjellet. Overvann kan by på problemer.

Les også: – Jeg vil ikke si at tilliten er svekket

Flomtiltak

Agder Energi har iverksatt tiltak for å begrense flomskader i vassdragene i Agder, melder Agderposten. Det er fare for at jorder kan oversvømmes, og at båter, brygger og andre gjenstander kan bli tatt av flomvannet.

– Publikum oppfordres til å sikre flomutsatte gjenstander, heter det på energiselskapets nettside.

– Dammer og magasiner brukes aktivt for å begrense skadeomfanget. Forhåndstappingen gjør at vi står bedre rustet til å håndtere flommen.

Det vil ta noe tid før flommen merkes nedover vassdragene, og vannføringen forventes å være høy de neste dagene og ut i neste uke. Det gjelder i hovedsak de sørlige delene av de store vassdragene.

I Rogaland og Telemark er farenivået på oransje nivå når det gjelder flom.

Les også:

Krangler om milliard-kontrakt for fregattene

– Et sjokkerende tap av inntekter for EU-landene

Anklager Venstre for Frp-løgn: – De holdt velgerne for narr

NHO vil sette en stopper for midlertidige ansettelser

Traktorer rullet inn i Barcelona før folkeavstemning i Catalonia