Bombe detonert i Tønsberg – beboerne slapp med smellet

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Bomben som ble funnet på Vallø utenfor Tønsberg torsdag, ble trygt detonert i en grop på østsiden av halvøya fredag kveld. 

Funnet av en bombe på Vallø utenfor Tønsberg torsdag har vært gjenstand for noe dramatikk på halvøya fredag. I morgentimene fredag opplyste politiet at alle beboere og virksomheter på Vallø og nærliggende områder, i en radius av 700 meter fra funnstedet, ville bli evakuert.

I løpet av fredagen ble bomben undersøkt av personell fra politiet og Forsvaret. Fagfolkene vurderte det som trygt å flytte bomben og evakueringsvarselet ble trukket.

Fredag ettermiddag ble bomben transportert til sør-øst-siden av Vallø. Det ble lagt ned restriksjoner på båttrafikk på 1.300 meter fra land, og det ble innført flyforbud i den aktuelle perioden, ifølge Tønsbergs Blad. Klokken 17.15 fredag ble bomben detonert uten noe ytterligere besvær for lokalsamfunnet enn et stort smell.

– Bomben er detonert, og smellet hørtes godt i hele Tønsberg-distriktet, meldte Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS på Twitter i 17.30-tiden.

Bomben som er funnet, er en 250-kilos flybombe fra andre verdenskrig. Den ble funnet i forbindelse med oppryddingsarbeid på den gamle raffineritomta på Vallø. Bomben er den fjerde som er funnet hittil i år.

25. april 1945 slapp britiske bombefly mer enn 300 tonn bomber over Vallø. I angrepet ble 53 nordmenn og et ukjent antall tyske soldater og russiske krigsfanger drept, ifølge NRK.