PST følger nøye med på høyreekstrem demonstrasjon i Göteborg

PST følger med på utviklingen i Göteborg, der rundt 1.000 nynazister fra Nordiske motstandsrörelsen og rundt 10.000 motdemonstranter ventes å samles lørdag.

Ifølge VG skriver Nordiske motstandsrörelsen (NMR) på sine tilknyttede nettsider at demonstrasjonen vil bli «massiv og episk», og den største noensinne.

Samtidig har motstandere av NMR, deriblant flere norske venstreekstreme grupperinger, varslet at de vil mobilisere mot nazimarsjen. Ifølge Göteborgs-Posten har både Motmakt og Antifascistisk aksjon satt opp angivelig fullbookede busser fra Oslo, og det ventes også busser fra Danmark og Finland.

Les mer: Busser folk til kamp mot nazimarsj

Til sammen har motstanderne satt seg som mål å samle 10.000 mennesker, og svensk politi sier de frykter at heksegryta i Göteborg skal føre til vold og bråk.

Säpo sier de følger nøye med, og også den norske sikkerhetstjenesten PST sier de er på vakt.

Lovlig demonstrasjon

– Vi følger nøye med på utviklingen i Norge og de nordiske landene. Vi har et utsøkt samarbeid med våre samarbeidende tjenester i Norden. Dette er en lovlig demonstrasjon, og man forventer at det vil være medlemmer som tilhører den norske grenen av Den nordiske motstandsbevegelsen som vil delta, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til VG.

Østfold-politiet pågrep flere mistenkte NMR-medlemmer ved grensa i forkant av den ulovlige demonstrasjonen i Fredrikstad i sommer, men har foreløpig ikke hatt noe med demonstrasjonene i Göteborg å gjøre.

– Vi er klare over at det skal være en demonstrasjon i Göteborg i morgen, men har ingen videre kommentar til det. Men vi har ikke pågrepet noen eller gjort noe i den forbindelse i dag, sier operasjonsleder Terje Norang til NTB.

Les også: Agder-politiet takket nei til bistand før nazimarsj