Norske soldater skjøt mot selvmordsbombere

Soldater fra Telemark Bataljon avbildet under en øvelse på Terningmoen i Elverum. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Soldater fra Telemark bataljon skjøt mot to biler fulle av eksplosiver i Anbar-provinsen i Irak, da IS-styrker angrep. 

De norske soldatene var på et oppdrag sammen med de irakiske sikkerhetsstyrkene i Eufratdalen da de ble angrepet to ganger av IS-styrker. Bilene var fullastet av eksplosiver, skriver Forsvarets Forum.

Nordmennene måtte forsvare seg mot to forskjellige angrep.

Den ene bilen ble satt ut av spill av de norske soldatene. Den andre bilen ble uskadeliggjort i samarbeid med de irakiske soldatene. Begge bilene eksploderte.

– Bilene var fulle av eksplosiver og ble beskutt av både norske og irakiske styrker, bekrefter pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Soldatene ble også beskutt av IS-soldater som skjøt mot kolonnen.

– Ingen nordmenn ble skadd i kamphandlingene. Men det er klart at hendelsen var en sterk opplevelse for de involverte, sier Moen.

Norske soldater i Sør-Irak har mange oppdrag. Her frakter rekognoseringslaget i ingeniørkompaniet, i Telemark bataljon, britiske soldater ut på patruljeoppdrag. Les mer Lukk

Ifølge Moen ga soldatene førstehjelp til flere irakiske soldater som ble hardt skadd.

Les også:Irakiske styrker i gang med å innta IS-bastion

– Assads trussel mot USA er en bløff

Forberedt på å forsvare seg

De irakiske sikkerhetsstyrkene var i ferd med å ta kontroll over byene Anah og Rianah da IS gikk til angrep.

Moen sier nordmennene er forberedt på å forsvare seg under angrep. I området operasjonen foregikk var det stor fare for improviserte eksplosiver langs veiene.

Det er uklart hvor mange IS-sympatisører som mistet livet i kampene.

Oppdraget til nordmennene er å trene og rådgi ledelsen og staben i en irakisk brigade i deres kamp mot IS i Anbar-provinsen. Det er om lag 60 norske soldater i Irak. Brorparten av disse er fra Telemark bataljon på Rena.

Les også:USA tror opptak av IS-lederen kan være ekte

Russisk general drept i Syria