Ekstremvær på vei: Varsler jord- og flomskredfare i Agder og Telemark

Det blir mye nedbør på Østlandet i helgen. Flere steder på Sørlandet vil få over 200 millimeter nedbør i løpet av tre dager Les mer Lukk

De neste tre døgnene kan det komme enorme mengder nedbør i deler av Sør-Norge. Meteorologisk institutt vurderer å oppjustere varselet til ekstremvær.

Yr sendte fredag ut OBS-varsel for Agder-fylkene og Telemark der det varsles opptil 200 millimeter nedbør over tre døgn enkelte steder.

I tillegg er det sendt ut OBS-varsel om sterk vind på Vestlandet fram til lørdag ettermiddag.

Flomvarselet for Agder og Telemark er oppjustert fra gult til oransje nivå. Varselet inkluderer også sørlige deler av Rogaland.

Ifølge Yr vil et stort lavtrykk fra vest føre med seg store mengder nedbør i Sør-Norge i helgen.

Fredag ettermiddag skriver varsom.no at det er jord- og flomskredfare i Agder og Telemark. Det er ventet 150-200 mm regn i Agder, og mellom 80-150 mm i Telemark. Regnet er ventet å komme natt til lørdag.

NVE: Kan oppstå alvorlige skader

– Dette blir supervått, men det blir ikke ekstremt. Det er helt på grensen, men vi har landet på at dette er innafor det vi kaller obs-varsel, forteller statsmeteorolog Vibeke Thyness.

De store nedbørsmengdene vil føre til stigende vannføring i vassdragene, og Norges vassdrags- og energidirektorat oppjusterer dermed flomvarselet til oransje nivå. Oransje nivå er det nest høyeste varslingsnivået, og det innebærer at det kan oppstå alvorlige skader og lokale oversvømmelser.

I noen tilfeller vil reguleringer virke flomdempende, og varselet vil derfor nødvendigvis ikke gjelde i alle regulerte vassdrag.

Det vil blåse sterk vind på Vestlandet i helgen.

Sterke vindkast

Det vil blåse sterk vind på Vestlandet i helgen. Det våte lavtrykket gir allerede kraftig østavind mange steder i landet. Først merkes det på Vestlandet, deretter i Trøndelag og Nordland.

Vind fra denne retningen oppfører seg ifølge Yr ikke slik den mer tradisjonelle vestavinden gjør:

Den kommer i plutselige kast og kan brått rive med seg både trampoliner og hagemøbler – for dem som fortsatt har slike ting ute. Vindkastene kan bli på hele 30 meter per sekund.

Folk som skal på høstferie, bes kjøre forsiktig, særlig i fjellet. Særlig overvann kan by på problemer.

– I fjellet blir det dårlige forhold med både nedbør og vind. Det blir en skikkelig høstlig helg med potensial for inneaktiviteter, sier Thyness.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Aktuelt:

Høstferie med finest vær i nord

Varmerekord i Bergen sent i september