USAs hysj-radar lager tv-krøll

USAS radar ligger tett ved husene i Vardø. Globus II-radaren ødelegger tv-sendingene for enkelte innbyggere. Les mer Lukk

USAs etterretningsradar i Vardø forstyrrer tv-sendingene for folk. – Forsvaret må finne en løsning, sier kommunikasjonsmyndighetene.

Bare fire mil fra grensa til Russland ligger radaren som nå skaper kluss for tv-tittere i Vardø.

Det er norsk personell fra E-tjenesten som står for driften av Globus II, som er eid av USA. Radaren har allerede skapt diplomatisk krøll, men nå forstyrrer den altså nok en gang tv-sendingene til folk i Vardø.

Den avanserte militære radarstasjonen ble ble bygd rundt tusenårsskiftet, og i sin tid fikk 159 husstander økonomisk hjelp med at radar-signalene ødela for tv-signalene.

Les også: Norge skal møte Russland om overflygingsavtale

Men de siste to-tre årene har problemene blusset opp igjen. Arnt Edmund Jensen sier til NRK at tv-bildene «begynte å bli helt skrullete», og at det ikke hjalp å kjøpe ny parabol.

– Jeg sendte i høst brev til Vardø kommune. Jeg forklarte hvor jeg bodde; huset ligger i samme høyde og parabolen min har rett utsyn til radaren, sier Jensen til NRK.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) ba ham kontakte forurenseren, altså Etterretningstjenesten. Men de mente seg ferdig med saken ettersom tjenesten allerede hadde bevilget penger til Vardø kommune.

Men denne potten er nå tom, og kommunen vil altså ikke hjelpe Jensen.

– Det ligger en plikt for Forsvaret å finne ut av problemet, og forsøke finne en løsning. Hvis de ikke klarer å finne ut av dette, har vi en mulighet til å se på saken nærmere, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom til NRK.

Les også: Her går det galt under russisk militærøvelse