Gjenstridig bidronning flyttet inn i boligstrøk i Steinkjer

En bidronning og hennes 20.000 undersåtter skapte oppstandelse da de slo seg ned i et boligstrøk i Steinkjer i Nord-Trøndelag mandag.

Biene flyttet inn i en furu og politiet ble tilkalt, ifølge NRK. Lovens lange arm så seg imidlertid nødt til å be om forsterkninger for å klare brasene.

Birøkter Marie Vorum stilte opp, selv om hun ikke tror at biene er hennes. Ved hjelp av en hekksaks og en kasse fikk hun klippet av grenen de satt i, fanget biene og tatt dem med til en ny kube. Men ikke alt gikk etter planen:

– Det skjedde vel en glipp der, at dronningen ikke ble med, sier hun til NTB.

Og dronningen betyr alt. Etter noen timer fikk Vorum melding om at bisvermen hadde flyttet tilbake i furua, og birøkteren forberedte et nytt raid i nabolaget i Steinkjer.

Slik sverming er naturlig for biene, som vil ut og formere seg, ifølge den erfarne birøkteren. Hun forteller at det er høysesong for sverming.

– Det skjer oftest når det har vært regn og kaldt lenge. Da er det vanskelig for oss birøktere å følge med nedi kuben, sier hun.

Når så sola vender tilbake er brått hele svermen på flyttefot, med dronningen i spissen.

Hun kan imidlertid berolige alle som skulle få slike ubudne gjester i hagen, for svermende bier er de snilleste som finnes.

– De fyller seg veldig med honning, så de har mat for en lang tur. De er rolige og bare opptatt av å finne en grein å henge i, forteller birøkteren fra Steinkjer.