Graasvold om fangenskapet i Kongo:

– De var i flere slåsskamper og slo godt fra seg

DØMT: De to nordmennene ble i 2010 dømt for drap og drapsforsøk. Foto: Vegar Vatn / SCANPIX . Les mer Lukk

Under fengselsoppholdet i Kongo måtte Joshua French og avdøde Tjostolv Moland slåss med andre innsatte.

Fakta om Joshua French og Kongo-saken  

* Joshua French (34) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

* 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 19. februar 2014 ble French likevel dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han, av hensyn til en svært redusert helsetilstand, fått bo alene i en leilighet, under vakthold.

* Norske myndigheter har lenge arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge.

* Statsminister Erna Solberg bekreftet 17. mai at French samme dag var blitt overført til Norge.

I 2010 ble Joshua French og Tjostolv Moland dømt for blant annet drap og drapsforsøk på deres sjåfør Abedi Kasongo i Kongo.

Nå forteller Hans Marius Graasvold, advokaten til Joshua French, at nordmennene havnet i slagsmål med andre innsatte i perioder de byttet fengsel.

– Dette var ikke noe de ønsket eller satte i gang. Da de kom til fengselet i Kinsasa var de underordnet. Når det gjelder regimet i fengselet må man noen ganger slå seg frem. De var i flere slåsskamper og slo godt fra seg. De nøt respekt etter hvert, sier Graasvold til Dagbladet.

Les også:– Ikke alle liker at French går fri

Ble kalt «doktoren»

Selv om French og Moland ble banket opp flere ganger, fikk de etter hvert god kontakt med sine medinnsatte.

– Joshua ble også omtalt som «doktoren». Han hjalp andre fanger som hadde sår og den type ting, sier han til avisen.

17. mai ble det kjent at French var blitt overført til Norge etter åtte år i fengsel i Kongo.

Les også:Moren: – Gleden er ubeskrivelig

– Endelig fått deg hjem

Kari Hilde French, moren til Joshua French, har de senere årene brukt mesteparten av sin tid i Kongo, der hun har sørget sønnens livsopphold i fengselet og arbeidet for å få ham benådet eller overført til soning i Norge.

I et blogginnlegg takket hun alle som har hjulpet i saken.

– Og takk til vår kjære sønn og bror for din livskraft, styrke og utholdenhet. Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig! skriver moren på sin blogg.

Les også:Kongolesere varsler søksmål mot Norge etter French-løslatelse

Lager film

Med French vel tilbake i Norge, bekrefter regissør Marius Holst at han lager spillefilmen «Mordene i Kongo».

Selskapet Friland Produksjon har i flere år jobbet med en filmatisering av den dramatiske historien til Joshua French og Tjostolv Moland.

– Av respekt for situasjonen til Joshua French har Friland unnlatt å offentliggjøre prosjektet tidligere, heter det i en pressemelding fra selskapet som sier at trykket og en rekke henvendelser fra norske medier gjør at de nå offentliggjør prosjektet.

Ifølge NRK er det Aksel Hennie som skal spille hovedrollen som Joshua French, mens Tobias Santelmann framstiller Tjostolv Moland i filmen som baserer seg på boken «Et mord i Kongo» av Morten Strøksnes.