Solberg om NATO: Kan ikke ta andres støtte for gitt

Statsminister Erna Solberg snakket med USAs president Donald Trump og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, under NATO-toppmøtet i Brussel torsdag. Foto: erna_solberg på Twitter / NTB scanpix. Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg sier NATO-samarbeidet ikke kan avskrives, men at vi heller ikke kan ta andres støtte for gitt. 

-Vi kan ikke ta andres støtte for gitt, men jeg mener det er altfor tidlig å avskrive NATO-samarbeid over Atlanteren, sa Erna Solberg til NRK i forbindelse med nordisk statsministermøte i Bergen.

Dagen før hadde Angela Merkel en lignende formulering da hun sa at det kan være vanskelige tider i vente der gamle allianser ikke kan tas for gitt. Merkel la til at europeere må ta skjebnen i egne hender og kjempe vår egen kamp for fremtiden.

Les også: – Solberg ønsker møte med Trump i juni

Geir Lundestad, tidligere direktør ved Det Norske Nobelinstitutt, mener Solbergs uttalelse er unik i norsk sammenheng.

– Det har aldri før vært en så alvorlig fase i NATOs historie at man har tvilt på den amerikanske garantien, sier Lundestad til NRK og viser til at amerikanske presidenter har holdt fast på artikkel 5 som sier at et angrep på ett NATO-land er et angrep på hele alliansen.

USAs president Donald Trump sa ikke noe om artikkel 5 under NATO-toppmøtet i Brussel i forrige uke.

Les også: Merkel: - Europeerne må ta sin skjebne i egne hender

Også Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for Fredsforskning, mener Solbergs uttalelse viser at hun beveger seg i retning av at man ikke kan stole like fast på det transatlantiske samarbeidet.

– Mange, inkludert NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, har spilt ned betydningen av det Trump ikke sa. At han ikke sa noe om artikkel 5 er en ekstrem sterk markering fra hans side, sier Harpviken til NRK.