Frøhvelvet på Svalbard skal utbedres

Kasser med frø fra Nord-Korea står blant kasser fra hele verden i frølageret på Svalbard for å bli lagret for ettertiden. I permafrosten, 1.300 kilometer nord for polarsirkelen, ligger verdens største sikkerhetslager for frø, Svalbard globale frøhvelv også kalt Svalbard Global Seed Vault. Les mer Lukk

Statsbygg har inngått avtale med flere rådgiverfirmaer om utbedringer av frøhvelvet på Svalbard etter at vann trengte inn i inngangen.

Firmaet Dr. Tech. Olav Olsen er tildelt kontrakten med å se på hvordan atkomsttunnelen til frøhvelvet kan gjøres sikrere. En rekke andre firmaer blir med som underrådgivere.

Årsaken til at utbedringer er blitt nødvendig, er at det kom vann inn i atkomsttunnelen til frøhvelvet. Det skyldes at permafrosten er mer utsatt for smelting på grunn av våtere og varmere klima.

Les også: Nye tiltak skal lokke nordmenn til Svalbard

Vannet nådde bare inn i de første 15 meterne av atkomsttunnelen. Selve frølageret som ligger 100 meter lenger inne, var uberørt av vannet.

Det globale frølageret tilbyr lagring av frø fra hele verden under forhold der frøene kan holdes nedfrosset under bakken i et arktisk klima.