Politiet har fått inn over 3.000 ulovlige skytevåpen
Justisdepartementet og politidirektoratet innførte våpenamnesti i mars og har hittil fått inn over 3.000 skytevåpen. Les mer Lukk
– Dette er et lavere antall våpen enn vi har sett ved tidligere amnestier. Men dette er forventet, ettersom de tidligere amnestiene vi har hatt har ryddet opp i mye, sier Kristin Kvigne, direktør for politifagavdelingen i Politidirektoratet (POD) til kanalen.
Under våpenamnestiet som varer til 31. mai, kan man levere inn våpen anonymt og uten å risikere straff. Politiet har siden amnestiet startet 1. mars fått inn 2,4 tonn ammunisjon. I alt 845 hagler er også blitt etterregistrert.
Også granater og sprengstoff er blant våpnene som folk har levert fra seg. I Sør-Vest politidistrikt er det foreløpig innlevert fire kilo sprengstoff.
Flest våpen, i alt 647, er blitt innlevert i Sør-Øst politidistrikt hittil. Politidistriktet omfatter i alt 54 kommuner i Buskerud, Vestfold og Telemark, i tillegg til Jevnaker kommune i Oppland.
De som leverer inn ulovlige våpen kan, som alternativ til destruksjon, søke om å få plombert våpenet, søke om å få det registrert slik at det kan videreselges, eller man kan søke om å få beholde våpenet selv.
Folk som benytter seg av amnestiet, risikerer ikke tilbakekall av våpenkortet eller avslag på framtidige våpensøknader, understreker politiet.
Når amnestiperioden utløper risikerer alle som blir tatt med ulovlige våpen inntil to års fengsel, og i grove tilfeller seks års fengsel.
Under de forrige amnestiene i 2003/04 og 2008 fikk politiet inn henholdsvis 35.000 og 7.000 skytevåpen.