Jobbet over 70 timer på én uke
Byggingen går for fullt med Øren flerbrukshall. Les mer Lukk
I begynnelsen av mars gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn med byggeprosjektet på Øren i Drammen der det nå er i ferd med å ferdigstilles en flerbrukshall. Under tilsynet ble det oppdaget at enkelte arbeidere hadde arbeidsuker som var mellom 60 og 80 timer, langt utover det som Arbeidsmiljøloven tillater.
- I uke 7 jobbet tre arbeidere 62 timer
- I uke 8 jobbet én arbeider 78 timer
- I uke 10 jobbet den samme arbeideren 74 timer
– Tilsynet påpekte ett avvik som omhandlet merforbruk av overtid i en periode på tre uker. På bakgrunn av dette ønsket Arbeidstilsynet å føre tilsyn med to av våre underentreprenører, sier Håvard Dybendal, prosjektleder for Peab AS.
Peab er hovedentreprenør for byggingen av flerbrukshallen og har en kontrakt med Drammen Eiendom KF verdt 44 millioner kroner.
Les også: Beskyldes for monopol
Kjenner til feil
ATG AS og CMC Maleri Entreprenad Limited, som har hatt malere og gulvbelleggarbeidere engasjert i prosjektet, er de to selskapene som nå har tilsynssaker liggende hos Arbeidstilsynet. ATG har kontrakten med Peab, men leier igjen inn arbeidere fra CMC, som er en norsk avdeling av et britisk selskap.
Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med ATG AS, som forteller at arbeidstakerne de har leid inn fra CMC har hatt for lange arbeidsdager.
– Vi motarbeider ikke Arbeidstilsynet fordi vi vet hva som har foregått. Noen av arbeiderne har jobbet 60–70 timer i uka. Til sammen for alle kan det være snakk om overtid på rundt 100–150 timer, sier Ivan Kandal, deleier og styremedlem i ATG AS.
– Vi har leid inn ansatte fra et selskap med forsikringer om at arbeidsmiljøloven følges, men disse kontraktene har ikke blitt håndtert på riktig måte. Arbeiderne har hatt altfor lange dager.
Han forteller videre at ATG gjør det de kan for å rydde opp.
– Vi har sagt til Arbeidstilsynet at vi kan dekke kostnadene til overtid, om de ikke får det av sin egen bedrift. Det er ikke annet vi kan gjøre. Vi følger opp denne saken 100 prosent.
Daglig leder i CMC Maleri Entreprenad Limited, Cristian Andres Pereira, kjenner seg ikke igjen i Kandals beskrivelser.
– Alt er ok. ATG AS har fått all dokumentasjonen de har etterspurt, og alle arbeiderne våre har fått betalt overtid, sier han.
Les også: – Tar penger fra dem som ikke kan tale sin sak
Dokumentasjon
ATG fikk tidligere denne måneden varsel om stans i virksomheten etter at selskapet ikke hadde sendt inn nødvendig dokumentasjon innenfor Arbeidstilsynets frister.
Arbeidstilsynet ønsket tilbakemelding på flere punkter fra ATG.
* Arbeidskontrakter til flere utenlandske arbeidere
* Lønnsslipper for utbetalt lønn fra 01.01.2017 for de samme arbeiderne
* Timelister for samme tidsrom
ATGs Kandal forteller at de samme dag som de fikk varsel om stans fra Arbeidstilsynet sendte dokumentasjon til Arbeidstilsynet. Dagsavisen Fremtiden har fått innsyn i korrespondansen mellom tilsynet og ATG. Arbeidskontrakter, timelister og lønnsslipper for de nevnte arbeiderne er sendt inn.
– Nå venter vi på den endelige rapporten. Hvis de bruker fornuften, legger vi oss flate og rydder opp. Vi ønsker ikke å lage bråk, sier Kandal.
Arbeidstilsynet er i gang med å se på de siste innsendte dokumentene og ønsker ikke kommentere saken før de har gått over dem.
Les også: Bare sju byer har flere overdosedødsfall
– En misforståelse
Dybendal i Peab understreker at tilsynet på byggeprosjektet for øvrig ble konkludert med at ingen avvik ble funnet. Når det gjelder ATGs varsel om stans, har han forstått at det kan bero på en misforståelse.
– Arbeidstilsynet ba om innsyn på ATG sine ansatte og ATG forsto dette da som innsyn på malere som hadde merforbruk av overtid og ikke gulvleggere. ATG sendte over dokumentasjon på malere. Da Arbeidstilsynet kun mottok dokumenter på malere og ikke gulvleggere varselet de stans til ATG dersom ikke dokumentasjon på gulvleggere ble sendt inn innen en gitt frist. Ifølge ATG var dette en misforståelse som ble ryddet opp i samme dag som varslet ble sendt ved at dokumenter på gulvleggere ble ettersendt. Med andre ord ble ikke noen stans en realitet.
Når det gjelder bruken av overtid sier han følgende:
– Vi forventer at dette er i orden og har ingen grunn til å tro noe annet. Et eventeult avvik vil vi se som et brudd på den skriftlige kontrakten vi har med underentreprenøren, sier han.
Tar saken på alvor
Byggherre Drammen Eiendom KF mener saken er beklagelig.
– Ansatte har i en kort periode blitt pålagt å jobbe mer enn det loven tillater. Arbeidstilsynet oppdaget det da de gikk gjennom timelistene og gitt underentreprenørene en påpakning, sier Lars Teien, prosjektansvarlig i Drammen Eiendom KF.
– Vi tar denne saken på alvor for sånn skal det ikke være. Vi opplever Peab som en seriøs og pliktoppfyllende part for oss og de har sine rutiner for å følge opp underentreprenørene.
Han forteller videre at Drammen Eiendom har egne rutiner for å følge opp arbeidslivskriminalitet og useriøse aktører i markedet.
22. mai
Byggingen av Øren flerbrukshall er i ferd med å nærme seg slutten med en overleveringsdato satt 22. mai. Da vil barna på Øren skole og andre brukere av hallen få en helt ny idrettshverdag med moderne fasiliteter og boltre seg i.
ATG har nå engasjert et annet firma for å fullføre jobben de skal utføre på Øren.
– Denne saken har ført til mange ekstra kostnader for oss. CMC har ikke gjort jobben sin, så vi har måttet leie inn et nytt firma. Vi taper penger på dette prosjektet, sier Kandal.
(Artikkelen er først publisert i DagsavisenFremtiden)