Nå slukker analogt TV i Norge

Arkivfoto, Lillehammer 1994: Vinter- OL, artist Sissel Kyrkjebø ser på alpint på fjernsyn i hytta hun har leid. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB / SCANPIX Les mer Lukk

Fra neste år er norske fjernsyn heldigitale. Telenor slår av de analoge TV-signalene 18. september, Get følger NRKs regionale slukking av FM-nettet for radio.
NRK Fjernsynet startet sine sendinger 20. august 1960. Her redaksjonssekretær Anders Buraas sammen med assistent Eva Jacobsen under åpningen. Foto: Aaserud / Aktuell / Scanpix Les mer Lukk

«Telenor fortsetter arbeidet med å oppgradere og digitalisere infrastrukturen, og 18. september slukkes det analoge tv-nettet. Da er det norske nettet fulldigitalisert, og gir enda bedre muligheter for nye og bedre tjenester», skriver Telenor Norge i sin pressemelding. Dette berører enkelte kunder i Canal Digital Kabel, et av Telenors merkevarer.

– Når vi og Get har gjennomført dette er det nok ikke mange analoge kunder igjen, sier informasjonssjef for bredbånd og TV i Telenor Norge, Tormod Sandstø, til ABC Nyheter.

Altibox, RiksTV og Viasat er allerede heldigitale.

– Når de to største slukker og de fleste andre allerede har meldt overgang tror jeg trygt vi kan si TV-nettet blir heldigitalt i løpet av 2017, sier Sandstø.

Les også: Fire nye fylker over på DAB

– De fleste har digitalt allerede

Informasjonssjefen sier at omleggingen for de fleste kunders vedkommende allerede er gjennomført.

– Av våre 500.000 tv-kunder er det en svært lav andel som fortsatt har analoge abonnement hos oss. De som eventuelt får behov for oppgradering av utstyr vil få god hjelp og oppfølging av oss, lover han.

Fremtid for fjernsyn? Foto fra Telenor Norges pressemelding om slukkingen av det analoge tv-nettet. Les mer Lukk

Gjenværende abonnenter som hittil har fått analoge signaler rett fra veggen og inn i TV-apparatet, uten dekoder eller TV-kort mellom, vil måtte gjøre endringer.

– Det er en liten gruppe til som kan berøres: Det er dem som kanskje har moderne utstyr i stuen, men har en klassisk, analog antennemodell man bruker i et annet rom. Vi er litt usikre på hvor stor denne kundegruppen er, men alt tyder på den er marginal sier Sandstø.

Les også: Kringkastingssjefen spent på FM-slukkingen

Også Get-kunder berørt

Dette er første gang Telenor har gått ut med dato for slukkingen, men omleggingen har vært varslet til kundene i brev og e-poster en måneds tid.

–Det er til og med gitt beskjed på selve tv-skjermen. Det har faktisk vært lite tilbakemelding på dette, noe som kan tyde på at dette er en begrenset kundegruppe som fortsatt benytter de analoge signalene, sier Sandstø.

Også Gets analogkunder vil miste signalene. Selskapet følger NRKs regionvise slokking av FM-nettet, og slukker for sine analoge TV-signaler samtidig, skriver DinSide. De fleste av Gets analogkunder må belage seg på å være digitalabonnenter innen nyttår.

For å opprettholde signaler må kundene som berøres av endringen ta ibruk dekoder eller kortleser, avhengig av TV-apparatet.

ODALEN Høsten 1960: Plutselig veltet verden inn over Sør-Odal gamlehjem, da gamlehjemmet innviet sitt første TV-apparat. Her ser noen av de eldre fjernsyn for aller første gang. Foto: Storløkken / Aktuell / Scanpix Les mer Lukk