Største april-snøfall på 32 år

Vinteren kom tilbake på Østlandet mandags morgen, men snøen ble ikke liggende på bakken i Oslo. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Du må helt tilbake til midten av 1980-tallet for å finne tilsvarende mengde april-snø i hovedstadsområdet.

De siste par dagene har vinteren kommet plutselig tilbake på Østlandsområdet. Mens sola i nord stråler, laver snøen i sør ned i så store mengder at det har ført til både trafikkaos og flykaos.

Jan Inge Hansen, meteorologikonsulent ved Meteorologisk Institutt, bekrefter at de siste dagers snøfall har vært unormalt for hovedstadsområdet.

– Det er sjeldent. Det er 32 år siden man hadde liknende snømengder i Oslo, forteller Hansen til VG.no.

Lesere har tipset avisen om snømengder på opp mot 70 cm etter vinterens snarvisitt.

Les også: OBS-varsel om snø over store deler av Østlandet

Årsaken til snømengdene er plasseringen av et lavtrykk i kombinasjon med kjølig luft. Mandag førte dette til kaos og forsinkelser i flytrafikken.

Nesten alle flyavganger på Gardermoen ble enten forsinket eller innstilt på grunn av snø. Også utover kvelden fortsatte problemene.

Embed: mjøsa

Snøen førte også til problemer i trafikken, hvor en rekke trafikkulykker fant sted i morgentimene mandag på Romerike, spesielt i den nordlige delen av distriktet.

Les også: Meteorologen: Kan komme 20 til 25 centimeter snø i helga

En bil havnet på taket, en annen krasjet med en lastebil, og en buss havnet utenfor veien.

– Har du sommerdekk, så bør du vurdere sterkt om du i det hele tatt skal ut og kjøre, sier operasjonsleder Ronny Årstein i Øst politidistrikt.

Ifølge meteorologkonsulenten vil snøfallet komme til å fortsette utover dagen i dag.

– Etter det har vi varslet noen gode dager fremover. Det blir noe nedbør, men perioder med sol og gradvis stigende temperaturer, forteller Hansen til VG.no.

Les også: Fly på vei til Gardermoen blir bedt om å vente

Embed: mjøsa