Lærermangel i Nord-Norge

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) anerkjenner at Nord-Norge har hatt et langvarig rekrutteringsproblem. Denne uken drar han til Bodø, Tromsø og Alta for å høre hvilke tiltak de tror vil virke. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

De ti neste årene vil Nord-Norge trenge minst 4.000 nye lærere. I tillegg er andelen ufaglærte høyere i nord enn resten av landet. 

Kunnskapsdepartementet anslår at Nord-Norge vil ha behov for 4.000 lærere for å erstatte ufaglærte og lærere som går av med pensjon de ti neste årene, skriver Aftenposten. Et annet problem er at studieplassene på grunnskolelærerutdanningene i Nord-Norge ikke fylles.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier det er behov for statlige tiltak som ekstra stipend og rekruttering for å gjøre noe med lærermangelen i de tre nordligste fylkene.

– Det er store avstander, desentraliserte skoler og mange små skoler, og kanskje har det også noe med at det historisk sett har vært en svakere tradisjon for å ta høyere utdanning her enn i andre landsdeler, legger han til som forklaring på hvorfor lærerutdanningene i nord sliter med rekrutteringen.