Russelåtprodusent vil ikke droppe grove tekster

Russelåter med grove sangtekster om narkotika og kvinneundertrykkelse er omdiskuterte, men en av produsentene bak sier de er en del av ungdommens ytringsfrihet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Les mer Lukk

Russelåter er unges måte å få ut sine ekte holdninger på, mener en russelåtprodusent som nekter å krenke ungdommens ytringsfrihet ved å droppe grovheter.

– Russemusikk er i dag det fremste talerøret for russ og videregående elever, sier Eirik Bakke fra produsentkollektiv «Lættis Weed» til NRK.

De har produsert låter for flere russebusser de siste årene, der ungdommene gir fra seg en liste med slagord og setninger de vil ha i sangen. Bakke mener russemusikken er unges måte å få de ekte holdningene ut.

– Selvfølgelig er det bekymringsfullt, men vi kommer ikke til å sensurere det russen mener, sier Bakke

– Jeg tenker at de må få lov til å føle akkurat det de har lyst til. Det verste er om disse tankene bare ligger i hodet til folk og at de ikke tør å si det, sier Bakke.

En annen produsent, Håkon Sæterdal fra Drammen, tar avstand fra grove tekster i sine russelåter. Han minner om at ikke bare er russen som høre på låtene og tekstene.

– Det er også kommende russ helt ned i 13-årsalderen som akkurat har fått Spotify, sier Sæterdal.