Jensen må avslutte vitnemål bak lukkede dører

Utspørringen av Eirik Jensen avsluttes i Oslo tingrett mandag. Gjennom nesten tre uker har han forsvart seg mot beskyldningene om korrupsjon og innførsel av flere tonn hasj. Les mer Lukk

Fredag fortalte Eirik Jensen om trusselbildet han har måttet forholde seg til i mange år. Mandag vil han avslutte vitnemålet i retten bak lukkede dører, nettopp av hensyn til sikkerheten.

– Har Gjermund Cappelen truet deg noen gang, spurte dommer Kim Heger like før han hevet retten i korrupsjonssaken torsdag.

– Nei, jeg har ikke noe dårlig forhold til Cappelen i det hele tatt, svarte Eirik Jensen.

Spørsmålet fra dommeren kom etter at den pensjonerte politimannen hadde fortalt om hvilket trusselbilde han hadde levd under de siste 20 årene.

Han forklarte at han hadde måtte flytte til Sverige og at han av hensyn til sikkerheten etablerte en del rutiner som Spesialenheten har angrepet i retten.

Les også: Jensen opprørt over aktors spørsmål: Er du frekk?

Cappelen forsinket

– Jeg har levd med kjente og ukjente utfordringer, men det er vanskelig å forklare seg om, for det er ingen som tror på det. Det er derfor jeg har fått litt tvangsmessig atferd på enkelte områder, at jeg har våpen tilgjengelig.

Utspørringen av Jensen under rettssaken har tatt nesten en uke lenger tid enn planlagt. Gjermund Cappelen, som er den neste på lista, skulle egentlig ha startet sin forklaring for retten i forrige uke, men har måttet vente. Nå ser det ut til at han tidligst vil innta vitneboksen mandag ettermiddag, muligens ikke før på tirsdag.

Les også: Jensen husker lite om innholdet i tekstmeldinger

Før den tid skal Jensens forsvarer, advokatene John Christian Elden og Aril Holden, ha en siste runde med utspørring som må foregå bak lukkede dører nettopp av hensyn til sikkerheten.

I alle situasjoner hvor det har vært tvingende nødvendig å nevne personer eller konkrete situasjoner har retten blitt lukket for publikum. Pressen har fått følge deler av det lukkede rettsmøtet i en tilstøtende sal med overføring av bilde og lyd, men hvor lyden er kuttet når sensitive detaljer er kommet opp.

– Fått skylda

– Det er en del personer som har gitt meg skylda for mye. Det er mange episoder. I forbindelse med et drap brukte jeg opplysninger av en informant som startopplysninger i en sak hvor vi fant et lik og en gjerningsmann, sa Jensen.

Den samme gjerningsmannen er dobbeltdrapsdømt og den samme mannen som måtte bortvises fra rettssaken på den første dagen, skriver VG.

Les også: Hasjpåstander mot Cappelens forsvarer

Jensen fortalte om flere årsaker til trusler, blant annet at han har fått konkrete drapstrusler rettet mot seg. At han på vegne av underordnede polititjenestemenn har tatt oppgaven med å vitne mot kriminelle gjenger i retten, har også hatt sin omkostning.

– Det er sånn det har vært, men jeg synes det har vært verdt det. Men etter det som er skjedd så føler jeg nå at det har vært bortimot 30 år bortkasta, sa Jensen i retten. (©NTB)