Desembervær med overraskelser

Your browser doesn't support HTML5 video.

Varmerekord i Møre og Romsdal
Vinterværet i Norge har fortsatt overraskelser på lager. Natt til fredag ble det målt sommertemperaturer i Møre og Romsdal.

I Sunndalsøra ble det målt 18,1 grader fredag morgen. Det er den høyeste temperaturen som er registrert i Norge i slutten av desember.

Det var varme fønvinder som sendte temperaturen rett til himmels i landsdelen. Nattens temperatur er også bare 0,2 grader fra varmerekorden for desember for Møre og Romsdal. 1. desember 1998 ble det registrert 18,3 grader på Sunndalsøra.

– Det er gjerne der og i Tafjord vi får slike målinger og enkelte andre steder i Møre og Romsdal. Det er et uvanlig vær, men samtidig er det relativt vanlig at du kan oppleve veldig varme dager i desember i dette fylket, men kanskje ikke akkurat så varmt som i dag, sier meteorologikonsulent Håvard Larsen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Kraftig temperaturstigning

Også andre steder i fylket ble det natt til fredag målt svært høye temperaturer til årstiden å være. I Tafjord ble det registrert 16,8 grader, Marstein hadde 16,3 grader, Valldal 14,4 grader og Linge 14,3 grader.

Den laveste temperaturen i landet natt til fredag ble målt til minus 8,2 grader på Høydalsmo i Telemark.

Været gjorde også krumspring østafjells der varm luft i høyden slo ned i lavlandet enkelte steder og førte til voldsomme temperaturstigninger på rekordtid. Som i Nesbyen der gradestokken spratt opp ti grader på en time. Det er likevel et godt stykke fra nyttårsaften 2010 da temperaturen steg med 18 grader på en time i Gulsvik i Buskerud.

– Akkurat nå er det veldig mild luft over det meste av landet, men det skal bli kjøligere i dagene som kommer. Vi har nå en varm sørvestlig luftstrøm som går over til en kjøligere nordlig luftstrøm, sier Larsen.

Fare for ras og flom

De siste ukene er det kommet en rekke advarsler fra forskjellige etater om både kraftig vind, høye bølger, jord- og snøras og store nedbørsmengder.

Fylkesvei 691 i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane ble fredag stengt ved Ommedal på grunn av jordras. Også fylkesvei 615 ved Devik er rasstengt.

Samme dag sendte Norges vassdrags- og energidirektorat ut flomvarsel for Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Nordland. Det er allerede utstedt jordskredvarsel som opprettholdes. Begge varsler er gule, det nest lavest av fire aktsomhetsnivåer.

Nordpå er det snøras det dreier seg om. Fredag ventes store nedbørsmengder, opptil 70 millimeter på et døgn, mest på Helgeland. Norges vassdrags- og energidirektorat tror det vil gå snøskred ved bratte heng i Nordland sør for Bodø fredag og lørdag.

Varsom.no ber publikum holde seg unna skredterreng (brattere enn 30 grader) og utløpssoner for skred. Det er også fare for at store naturlig utløste skred kan forekomme og nå ned til veier og bebyggelse.

Innstilte båtruter

Flere hurtigbåt- og ferjeavganger i Trøndelag og Nordland er innstilt fredag. I Nord-Trøndelag må reisende belage seg på alternativ transport. Også hurtigbåtavgangen fra Trondheim til Kristiansund ble innstilt fredag morgen, skriver Adresseavisen.

Ferja mellom Bodø og Moskenes og Bognes og Lødingen i Nordland er innstilt på grunn av sterk vind.

Det blåser opp til liten til full storm på kysten natt til nyttårsaften.

– Det blir mye vind kommende døgn i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, men det roer seg en del til kvelden nyttårsaften. Orkanen på Stad roer seg i løpet av dagen, men det vil fortsatt være mye vind der, sier meteorologikonsulent Håvard Larsen.