Vestlandet kan få 100 millimeter regn

Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Les mer Lukk

Fredag kan det komme opp mot 100 millimeter nedbør enkelte steder i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Fra sent torsdag ettermiddag eller kveld venter Meteorologisk institutt store nedbørmengder. Enkelte steder kan det komme 60 til 100 millimeter på et døgn. Regnværet kommer først til Sogn og Fjordane. Fra fredag morgen når det også midtre og indre strøk nord for Stavanger i Rogaland.

– I Hordaland er det trolig Samnanger og områder i indre strøk av fylket som vil få mest nedbør, sier vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt til NRK.

Fredag og lørdag ventes det periodevis full storm fra sørvest i Møre og Romsdal og i Trøndelag. Det roer seg til kvelden nyttårsaften, ifølge meteorologene.

Sjekk været der du er.

Stor snøskredfare på Helgeland

Fredag og lørdag er det fare for at det kan gå snøskred på Helgeland. NVE oppfordrer folk til å unngå skredterreng og bratte fjellsider.

Mye nedbør, både som regn og snø, kombinert med kraftig vind og milde temperaturer gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener det er sannsynlig at det vil gå snøskred ved bratte heng i Nordland sør for Bodø.

– Mye regn og plussgrader i fjellet først på fredagen vil føre til utløsning av våte skred. Når temperaturene synker utover dagen vil det danne seg store snøflak i fjellsider som kan rase ut eller er lett å løse ut av en skiløper, sier vaktleder Karsten Müller i snøskredvarslingen.

Varsom.no ber publikum holde seg unna skredterreng (brattere enn 30 grader) og utløpssoner for skred. De mener også at store naturlig utløste skred kan forekomme og nå ned til veier og bebyggelse. Dette varselet gjelder for de fleste bratte heng.

I tillegg til snøskredfaren har Meteorologisk institutt sendt Obs-varsel for Helgeland, Saltfjellet og Salten. Fredag ventes store nedbørmengder, lokalt 40 til 70 millimeter på et døgn, særlig i Helgeland.