Ekspert:– Det kan bli regjeringskrise i morgen

Your browser doesn't support HTML5 video.

KrF skal ha ekstraordinært gruppemøte
Regjeringen kan fortsette uten flertall for enkeltsaker, KrF kan redde budsjettet eller Erna Solberg kan stille kabinettsspørsmål. Det er noen mulige scenarioer etter Venstres brudd, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

Både Ap og Sp mener at Venstres brudd med budsjettforhandlingene vitner om et borgerlig samarbeid i oppløsning og ber dem rydde opp i kaoset. Det hviskes om krise i Stortingets korridorer.

– Å fortsette uten å ha flertall i viktige saker er nok ikke et alternativ den sittende regjeringen gjerne vil havne i, men det har skjedd før, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til VG.

Han forklarer at om regjeringen ikke får flertall for de viktige sakene i budsjettet, er ikke det ensbetydende med en krise. Den kan fortsatt være det mest styringsdyktige alternativet, for eksempel om ikke Ap får støtte til sitt alternative budsjett.

– Om KrF følger Venstre, finnes det flere alternativer. Solberg kan sette hardt mot hardt og stille kabinettsspørsmål, forteller Todal Jenssen til avisen, men legger til at det kan føre til regjeringskrise.

I det motsatte scenarioet, at KrF støtter regjeringen, vil det gjøre samarbeidet med Venstre vanskelig i fremtiden, mener han.

Les også: Høyre beklager at Venstre bryter budsjettsamtaler

Tungt budsjettansvar på KrFs skulder

Etter Venstres brudd, er alles øyne rettet mot KrF. Partiet er foreløpig taus om det vil redde regjeringens budsjett eller holde fast ved alliansen med Venstre.

Venstres brudd i budsjettforhandlingene på Stortinget tirsdag har satt et betydelig press på Kristelig Folkeparti (KrF). Regjeringen trenger bare støtte fra ett av sine to samarbeidspartier får å få gjennom sitt budsjett. KrF må nå ta valget om de vil redde regjeringen, med de omkostninger det vil ha for partiet, eller føre landet ut i en regjeringskrise.

– Vi tar situasjonen som har oppstått på største alvor, understreker KrFs sjefsforhandler Hans Olav Syversen til NTB.

Binder seg ikke

Partiet har innkalt stortingsgruppen til ekstraordinært gruppemøte onsdag formiddag, hvor en avklaring er ventet å komme.

I sine tre år som samarbeidspartnere for regjeringen har både KrF og Venstre framholdt viktigheten at de to partiene holder sammen. Nå vil ikke Syversen avvise at KrF likevel kan fortsette alene i forhandlinger med regjeringen.

– Min vurdering er at enhver situasjon rundt budsjettet, må vurderes for seg. Vi foretar våre selvstendige vurderinger, samtidig er det sånn at samarbeidsavtalen legger opp til at alle fire partiene skal søke enighet om budsjett, sier Syversen til NTB.

Han sier stortingsgruppen nå både skal vurdere situasjonen etter Venstres brudd og de siste skissene som regjeringspartiene har lagt fram i forhandlingene.

– Så må gruppa ta en beslutning om vår konklusjon deretter, sier Syversen.

Venstre-leder Trine Skei Grande er tydelig på at hun håper KrF følger Venstre i prosessen.

– Jeg har full respekt for at KrF må vurdere dette på selvstendig grunnlag, men jeg håper sentrum holder sammen. Jeg tror miljøengasjementet er stort også i KrF, og at vi skal klare å finne gode løsninger på dette, sier Grande til NTB.

Les også:

Venstre bryter budsjettforhandlingene

SV:– Håper ikke KrF gir etter for budsjettet

SV gir honnør til Venstre for at de kjemper for klimaet og håper at KrF ikke gir etter for et budsjett som gir dårligere klimapolitikk.

– Samtidig finnes det andre tiltak som er viktige for klimaet utover drivstoffavgiften, sier stortingsrepresentant for SV, Snorre Valen, i en pressemelding.

Venstre meldte tirsdag ettermiddag at de har besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017. Hovedgrunnen til bruddet er at regjeringspartiene ikke har møtt Venstres krav om tiltak for å redusere klimagassutslipp. Særlig er det den såkalte bilpakken, som innebærer avgifter knyttet til bruk av bil og drivstoff, vært avgjørende for bruddet.

– Dette bekrefter at det er umulig å få til et grønt skifte med Frp i regjering, sier Valen.

SV vil ikke spekulere i hva som skjer etter KrFs ekstraordinære gruppemøte som finner sted onsdag ettermiddag.

– Det er fortsatt et Storting med borgerlig flertall, og det er nå naturlig å vente på de avklaringene vi får i løpet av de neste dagene, sier stortingsrepresentanten.

Les også:

Hareide: Vi er i en kritisk fase

Your browser doesn't support HTML5 video.

Venstre bryter forhandlingene om statsbudsjettet Les mer Lukk