Dømt for drapet på Helge Irgens

Ektefellen (33) til Helge Irgens er i Gulating lagmannsrett dømt til fengsel i 17 og et halvt år for drap.

Straffen er et halvt år lavere enn hva kvinnen ble dømt til i tingretten i vår, melder Bergensavisen.

Den 33 år gamle filippinske kvinnen ble fredag kjent skyldig i overlagt drap på ektemannen i juni 2014. Juryen i Gulating lagmannsrett fant det ikke tvilsomt at kvinnen tok livet av den 61 år gamle mannen ved å tenne på en engangsgrill i soverommet. Mannen døde av kullosforgiftning mens han bedøvet av sovemedisin sov tungt i eneboligen på Telavåg i Sund kommune.

Les også: Tiltaler enken etter Helge Irgens for overlagt drap

Overlegg

Dommen fra lagmannsretten stiller seg helt bak avgjørelsen fra Nordhordland tingrett der kvinnen ble dømt til 18 års fengsel i mai. Store deler av denne dommen er også tatt inn i domsgrunnlaget for Gulating lagmannsrett.

– Som tingretten, er lagmannsretten av den oppfatning at svært mye tyder på at tiltalte traff bestemmelsen om å drepe Helge Ove Irgens vesentlig før drapsdagen, skriver lagmannsretten.

Erstatning

– Forhold som vanskelig oppvekst, press i retning av å gifte seg med en nordmann for å forsørge familien på Filippinene, og opplevelse av å bli dårlig behandlet av ektefellen, kommer helt i bakgrunnen når forbrytelsen det gjelder er overlagt drap, står det videre i grunnlaget.

Retten framhever at det ikke er kommet opplysninger om at 32-åringen skal ha blitt fysisk mishandlet på noe vis i forholdet med Irgens, selv om ekteskapet ikke skal ha vært spesielt godt.

Foruten fengselsstraffen ble kvinnen i tingretten også dømt til å betale Helge Irgens to døtre oppreisningserstatning på 200.000 kroner til hver. Dette ble imidlertid ikke anket inn for lagmannsretten.