Fire bulgarere dømt for menneskehandel

Fire bulgarere er i Glåmdal tingrett dømt til opp til sju års fengsel for å ha utnyttet kvinner til prostitusjon. Alle er dømt for å ha tilhørt en organisert kriminell gruppe.

Rettssaken mot to tiltalte menn og to kvinner pågikk i Kongsvinger i ni uker tidligere i høst. Politiet mener de har drevet omfattende menneskehandel og prostitusjon i Oslo i flere år, og at basen for virksomheten var en restaurant på et lite tettsted i Hedmark. Til sammen fire kvinner var fornærmet i saken.

Retten mener at en 39 år gammel tiltalt kvinne har hatt en sentral rolle i virksomheten og dømte henne til sju års fengsel.

Rekruttering

Ifølge retten er det bevist at 39-åringen har stått for direkte rekruttering, transportering og innlosjering av prostituerte. 39-åringen har selv sørget for å sette dem i gang i arbeidet på «prostitusjonsstrøket» i Oslo, instruert dem om arbeidet, kontrollert dem og tatt pengene deres.

– Retten har funnet det bevist at hun er i kjernen av virksomheten til den kriminelle gruppen ...», skriver retten.

To av de fornærmede kvinnene har blant annet fortalt at 39-åringen samlet inn pengene de tjente og at de selv fikk beholde henholdsvis 200 og 100 kroner per dag. En av kvinnene har forklart at hun ble tvunget til å jobbe ti timer i strekk uansett vær og forhold. Den andre har forklart at hun fikk beskjed om å stå på gata selv om hun var syk, og at hun ble tvunget til å gå med lårkorte skjørt selv om hun frøs.

Kriminell gruppe

En 45 år gammel kvinne ble dømt til fengsel i seks år og seks måneder, mens en 51 år gammel mann fikk fem og et halvt års fengsel.

De to kvinnene og den 51 år gamle mannen ble alle dømt etter paragraf 60a for tre tilfeller av grov menneskehandel som ledd i virksomheten til en kriminell gruppe.

I tillegg fikk 42 år gammel mann to års fengsel for medvirkning til to tilfeller av menneskehandel, der ett av tilfellene anses som grovt og som ledd i aktiviteten til en kriminell gruppe.

Bortsett fra 42-åringen, ble alle dømt til å betale høye beløp i oppreisningserstatning og erstatning til de utnyttede kvinnene. En av dem ble tilkjent over 3 millioner kroner.

– Det vitner om alvorlig sak der vedkommende har vært underlagt bakmenns styring over lang tid. Da er det gledelig at tingretten har bestemt at disse pengene skal betales tilbake til den som har tjent dem, sier bistandsadvokat Jørn Mejdell Jakobsen til NRK.

Anker dommen

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld for noen av forholdene i tiltalen. Både den 39 år gamle kvinnen og den 51 år gamle mannen anker dommen.

– Vi har allerede bestemt å anke dommen. Jeg mener retten har misforstått min klients rolle. Jeg mener at hun også er et offer. Jeg er overrasket over den strenge straffen, sier 39-åringens advokat Carl Konow Rieber-Mohn til NRK.

Alle de tiltalte er forbundet gjennom slektskap og samboerskap. 39-åringen er blant annet samboer med en nevø av to av de medtiltalte i Bulgaria. Denne mannen anses å ha hatt «en helt sentral rolle» i det organiserte kriminelle nettverket og er allerede siktet og etterlyst i en foreliggende sak, men ikke pågrepet. Mannen ble dømt for hallikvirksomhet i Oslo tingrett i 2008 og for trafficking med formål om seksuell utnyttelse og prostitusjon i Spania i 2002.