VG: Beltelegging dobles i sommerferien

Dobbelt så mange pasienter blir beltelagt i sommerferien sammenlignet med resten av året, ifølge VG.

Lørdag skrev VG at nesten 3.800 tilfeller av beltelegging i psykiatrien utløste kun 71 klager. Avisen viser til en ny oversikt hvor om lag dobbelt så mange blir beltelagt i juli og august måned. I tillegg blir mange flere beltelagt på tidspunkter når faste behandlere har gått for dagen.

– Hvis man har mange uerfarne sommervikarer på jobb har ikke alle hatt den samme opplæringen. Da kan det være lettere å ty til den typen tvangsmidler i møte med krevende pasienter, sier klinikksjef ved Sandviken sykehus i Bergen, Kristin Jordheim Bovim.

Helsedirektoratet innrømmer at de ikke tidligere har vært kjent med denne praksisen. Avdelingsdirektør Gitte Huus for Avdeling psykisk helse sier de vil be sykehusene se på om det er variasjoner som ikke er faglig begrunnet.

– Om det er geografiske variasjoner eller om det er variasjoner i løpet av døgnet så skal jo ikke det forekomme. Pasientene skal ikke utsettes for noe fordi det tilfeldigvis er i juli de blir innlagt, sier Huus.

Helseminister Bent Høie (H) sier det er uakseptabelt og at han skal kalle regionsdirektørene inn på teppet for å ta opp tvangsbruk.

Les også: Bare 71 klager etter 3.800 beltelegginger