Syriske flyktninger i Murmansk vil til Norge eller Finland

I løpet av noen hektiske uker i fjor krysset 5.500 asylsøkere grensen til Norge over Storskog. Nå er det flere syrere som vil forsøke å ta seg over grensen igjen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Les mer Lukk

I Murmansk er det nå flere syriske flyktninger som ønsker å ta seg til Norge eller Finland.

Det russiske nettstedet Flashnord skriver at 100 personer hittil har blitt stanset av grensevakter i forsøk på å krysse grensene.

NRK har møtt flere syriske flyktninger i Murmansk som ønsker å ta seg over til Norge eller Finland. Flere av dem har fått 15 dagers frist til å forlate Russland.

En syrisk tolk, Nazir Ahmad, som har bodd 20 år i Russland, anslår at det kan være så mange som 200 flyktninger som venter i Murmansk. Han sier de russiske grensevaktene ikke vil ha samme situasjon som i fjor.

– Det kommer til å bli mange flere enn de anslåtte 200 som er i Murmansk nå, om noen lykkes med å få asyl i Finland eller Norge, spår tolken.

Les også: KrF vil ha eget utreisesenter for barnefamilier

I fjor høst krysset 5.500 personer grensen mellom Norge og Russland for å søke asyl i Norge. Asylstrømmen stanset da Norge og Russland ble enige om å endre formuleringer i dokumenter som asylantene fikk av norske myndigheter.

Samleside: Alt om krisen i Middelhavet