Hedret byens renholdsarbeider med statue

Kjetil Paulsen (66) er sannsynligvis verdens eneste renholdsarbeider som har fått en statue reist av seg selv. Lørdag avduket Paulsen bronsestatuen av seg selv på torget på Sortland i Nordland. Foto: Sverre Bjørstad Graff. Les mer Lukk

I over 20 år har Kjetil Paulsen gjort en utrettelig innsats for å holde Sortland rent. I dag ble den pensjonerte renholderen hyllet med egen statue.

Kjetil Paulsen (66) er sannsynligvis verdens eneste renholdsarbeider som har fått egen statue. Lørdag avduket Paulsen bronsestatuen av seg selv på torget på Sortland i Nordland.

– Men det ligner på meg jo, var den begeistrede reaksjonen til hovedpersonen selv da den blå duken ble trukket av foran flere hundre som var møtt frem for å hylle den pensjonerte renholdsarbeideren.

Statuen, som er i helfigur, er laget av kunstner Anne-Kirsti Thoralfdotter Lind og viser Paulsen med karakteristisk smil og positur i det han plukker opp rusk og rask fra gaten med en søppelklype, et arbeid Paulsen har hatt i over 20 år. På statuen er er imidlertid rasket erstattet med et ark av bronse med et enkelt miljøbudskap skrevet på flere språk: Hold byen ren!

Bakgrunn: Kjetil har plukket søppel i 20 år -nå får han egen statue

60 millioner skritt

Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Ifølge sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo (AP) har Paulsen anslagsvis tilbakelagt 60 millioner skritt i løpet av sine år i tjeneste for kommunen.

– Din innsats for å holde Sortland ren har vært uvurderlig for oss alle, sa Bjørkmo i sin hyllest under avdukningen lørdag.

Da det i fjor ble kjent at den alltid smilende gaterenovatøren skulle gå av med pensjon, kastet Sortlands innbyggere seg rundt og startet innsamlingsaksjon for å hedre ham med en statue på torget. Statuen er sponset av folk og næringsliv i Vesterålen og har en verdi på 720.000 kroner.

– En statue er en konkret og synlig måte å hedre et menneske på. Kjetil kjefter og smeller på at folk hiver fra seg mye forskjellig og har hatt en oppdragelseseffekt, samtidig som han alltid er i godt humør og sprer glede, sa initiativtager Ken Rune Hansen til ABC Nyheter da planene ble kjent i fjor høst.

Årets sortlending i 2008

Historien om byen som ville hylle renholdsarbeideren sin med en statue har gått verden over, og flere internasjonale medier omtalte gladsaken.

Kjetil Paulsen startet arbeidet for kommunen for tre tiår siden. Før det bodde han noen år på en institusjon for mennesker med utviklingshemning, på Trastad i Kvæfjord.

I 2008 ble Paulsen kåret til årets sortlending av SortlandsAvisa foran blant andre forfatter Lars Saabye Christensen.