Ferjebrannen under kontroll – beboere vender hjem

Brann i ferge på Rubbestadneset, Bømlo. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Les mer Lukk

Brannen om bord i bilferja MF Strand er lørdag kveld redusert og under kontroll. Det er ikke fare for at drivstoff og olje kan ta fyr.

Ferjebrannen i Bømlo:  

* MF Strand begynte å brenne da den var inne til service ved LOS Marine på Rubbestadneset i Bømlo rundt klokken 9 lørdag morgen.

* Rundt 300 personer er evakuert på grunn av massiv røykutvikling.

* Bømlo kommune har sendt ut SMS-varsel om evakuering til 1.300 husstander.

* MF Strand er en bilferge som ble bygget i 1982. Ferja eies av Norled og går i sambandet Ranavik-Skjersholmane

– Det meste som var av dramatikk er over. Brannen er under kontroll i den forstand at den ikke sprer seg lenger, sier operasjonsleder Oddvar Olsen i Vest politidistrikt til NTB.

De av beboerne i området ved Rubbestadneset i Bømlo som måtte evakuere boligene sine får vende hjem igjen. 423 personer måtte evakuere, mens politiet sendte evakueringsvarsel til 1.300 beboere i området fordi den kraftige brannen forårsaket voldsom røykutvikling på stedet.

De som opplever luftveisproblemer må vente med å flytte hjem, opplyser fylkeslegen til NRK.

Ferje i full fyr

Det var full fyr i MF Strand og mye røyk på stedet lørdag morgen. Først rundt ni timer senere hadde brannvesenet tilstrekkelig kontroll til at situasjonen kunne normaliseres. Totalt var det opp mot 40 brannfolk fra Bremnes, Mosterhamn, Stord, Haugesund og Vormedal på Karmøy i aksjon.

Det skal ha vært personer i arbeid på den store ferja da det begynte å brenne, men det er ikke meldt om skadde personer.

MF Strand begynte å brenne da den var inne til service ved LOS Marine på Rubbestadneset i Bømlo rundt klokken 9 lørdag morgen. Skipet hadde diesel eller spillolje om bord, men det var lørdag ikke fare for at de sterkt brennbare væskene skulle ta fyr.

Startet i salongen

Nils Olav Hovland Sørenes, kona Ida Sjøvangen Steinsland og barna Lone og Pernille var blant dem som måtte evakuere.

– Vindretningen var slik at røyken sto rett på huset vårt. Jeg har hatt brann i huset før, så da vi kjente lukten, var det bare å komme seg vekk, sier Hovland Sørenes til NRK om evakueringen i 9-tiden i lørdag morgen.

Han anslår at mellom to til fire hundre da var samlet i Bømlohallen.

Brannvesenet opplyser til Haugesunds Avis at brannen trolig startet i salongen på den 34 år gamle båten og spredte seg derifra.

Bømlo Brann i ferge på Rubbestadneset, Bømlo. Brannmann prøver å slukke. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Les mer Lukk