Fare for TV-streik fra lørdag morgen

Opptil 435 ansatte i TV-produksjon kan bli tatt ut i streik hvis de ikke blir enige med arbeidsgiverne om nytt lønnssystem innen midnatt natt til lørdag.

NRK-realityen «Anno» er blant produksjonene som blir rammet hvis partene ikke blir enige, melder Kampanje. De ansatte krever et lønnssystem som ivaretar både fast ansatte og de som er midlertidige, og beskylder arbeidsgiverne for å tilby et system som kun gagner de som er fast ansatte.

– Våre medlemmer står oppe i en virkelighet med midlertidig ansettelse, der også våre tillitsvalgte i hvert produksjonsselskap også er midlertidig ansatte, sier forbundsleder Sverre Pedersen i Norges Filmforbund (NFF).

Han mener Virke Produsentforeningen legger opp til et lønnssystem som uthuler forhandlingsinstituttet, fordi graden av midlertidighet er så stor at det ikke er mulig å opprettholde kontinuitet i lokale forhandlinger.

Meklingen om overenskomstene om TV-underholdning og TV-drama starter torsdag og har frist til midnatt natt til lørdag. NFF har varslet plassfratredelse for 51 medlemmer i første omgang.

– Dersom vi ikke kommer til enighet, blir konsekvensen streik fra lørdag morgen. Da vil både TV-drama- og underholdningsproduksjoner rammes, sier forbundsleder Sverre Pedersen i NFF.

Forhandlingssjef Geir Waage Aurdal i Virke Produsentforeningen bekrefter at det er en krevende situasjon, men vil ikke kommentere innholdet i meklingen.