Politiet lammet av datasvikt

Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

I ett døgn har et av politiets viktigste dataverktøy vært nede. I hele landet får politiet dermed ikke tilgang til straffesaksdata og en rekke dokumenter.

Det såkalte BL-systemet – basisløsninger – gikk ned etter lunsj tirsdag, melder fagbladet Politiforum.

Håpet var at politidistrikter og særorganer landet rundt ville kunne bruke BL-systemet igjen onsdag morgen, men det var fortsatt helt utilgjengelig ved lunsjtider onsdag formiddag.

Tilbake i begrenset omfang

Politidirektoratet opplyser til NTB at det jobbes intenst med å få systemet opp igjen. Ved 15-tiden opplyser direktoratet at systemet ventes å være oppe i begrenset omfang i løpet av ettermiddagen.

– Politiet jobber med å finne den underliggende årsaken til problemene som har oppstått. Slik det er nå responderer BL dårlig på belastning fra et høyt antall brukere samtidig. Vi er derfor i dialog med politimestre og særorgansjefene for å finne løsninger lokalt som kan gi mindre belastning, sier fungerende avdelingsdirektør Wilfred Østgulen i Politidirektoratet i en pressemelding.

Direktoratet tror at problemene med systemet kan bli langvarige.

BL-systemet er et saksbehandlingssystem for straffesaksdata og dokumenter. At systemet er nede, innebærer at politiet ikke får tilgang til straffesaksdata og må finne andre måter å skrive rapporter og registrere avhør på.

Les også: Ordførere frykter for sikkerheten etter politireformen

Ustabilt system

Systemet var nede i flere timer både i april og juni. Torsdag forrige uke gikk det ned igjen, og var utilgjengelig i et helt døgn. I dagene etter har systemet vært preget av treghet og ustabilitet.

Ifølge Politiforum eksisterer det ingen back-up-løsning for systemet. Eneste alternativ er å lagre word-dokumenter lokalt, for så å legge det inn i BL i ettertid.

Politiforum erfarer også at man er vant til at BL kan krasje, men den siste tiden skal systemet ha vært utsatt for hyppigere driftsavbrudd.

BL-systemet ble innført i 1996.

Les også:

Politi-støtte til forslag om å legge ned POD

Politiet har brukt 15 millioner på å stanse 47 personer