Statoil må forklare seg for Petroleumstilsynet

Statoils oljeraffineri på Mongstad. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Les mer Lukk

I grålysningen hastet Statoil-sjef Arne Sigve Nylund inn til Petroleumstilsynet for å redegjøre for hvorfor de har hatt flere alvorlige hendelser på to uker.

Statoil opplyser at Nylund, som er konserndirektør for utvikling og produksjon, skal møte Petroleumstilsynets direktør Anne Myhrvold, i følge med områdedirektør Mette Halvorsen Ottøy for Statoil Drift Sør.

De skal gå gjennom hendelsene den siste tiden, den siste av dem tirsdag, da 600 ansatte måtte evakueres fra oljeraffineriet på Mongstad etter en hydrogenlekkasje.

Den første av de alvorlige hendelsene de siste par ukene skjedde onsdag 12. oktober da en 17 år gammel skoleelev ble kritisk skadd i en gasslekkasje på Stureterminalen i Øygarden. Totalt seks personer ble sendt til sykehus etter å ha pustet inn den giftige gassen hydrogensulfid. Deretter fulgte gasslekkasje på boreriggen Songa Endurance på Trollfeltet, brann i en pumpe på Statfjord A, og senere samme dag oppsto enda en gasslekkasje på Gullfaks A.

Petroleumstilsynet mener liv kunne ha gått tapt i tre av hendelsene og kalte inn ledelsen i den norske oljegiganten på kort varsel.