Ordførere frykter for sikkerheten etter politireformen

Ordførerne frykter blant annet at responstiden blir for langt etter nedleggelser av lokale lensmannskontor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Les mer Lukk

Sikkerheten og beredskapen blir dårligere dersom forslaget om å legge ned rundt halvparten av lensmannskontorene blir fulgt. Det mener 37 prosent av ordførerne som har svart i en undersøkelse.

Nationen har spurt landets ordførere hvordan de mener sikkerheten i deres kommune vil bli påvirket av forslaget. Av de 210 som svarte, frykter 77 for sikkerheten. Det er flest ordførere fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet som er bekymret, men også tre Høyre-ordførere gir uttrykk for uro.

– Et nært og synlig og tilstedeværende politi skaper trygghet, og i mangel av trygghet fra politiet er jeg bekymret for framveksten av andre grupper som tar håndhevelse av loven i egen hånd, sier Christine Trones (H), ordfører i Hemnes.

Politidirektøren har allerede sagt at forslaget om å legge ned halvparten av lensmannskontorene går for langt og ikke vil bli fulgt. Statssekretær Ove Andre Vanebo (Frp) i Justisdepartementet oppfordrer ordførerne til dele sin kunnskap om hvordan sikkerheten og beredskapen kan bli bedre.

– 60 prosent av ordførerne tror sikkerhet og beredskap i deres kommune blir like bra eller bedre. Det kan vitne om gode prosesser mellom politi og kommuner, der budskapet om at tomme lensmannskontorer kan omsettes til politikraft begynner å møte forståelse lokalt, sier Vanebo.