– Hadde jeg hoppet, ville jeg blitt slått ihjel

Mannskapet på Ægir: F.v. skipsfører Thor Hugo Johansen, maskinsjef Casabo Lango og overstyrmann Jan Adolfsen Les mer Lukk

Da båten gikk rundt for andre gang valgte mannskapet på redningsskøyta Ægir siste utvei. Omgitt av ti meter høye bølger hoppet de ut i det bekmørke og iskalde havet og ventet på redningen.

– Jeg må innrømme at jeg tenkte at dette kunne gå galt. Hadde vi gått rundt en tredje gang ville båten blitt fylt med vann eller vi hadde blitt kastet over bord, forteller skipsfører Thor Hugo Johansen til Fædrelandsvennen.

– Slengt rundt i styrhuset

Redningsskøyta Ægir deltok i en stor redningsaksjon torsdag kveld da alt gikk galt. Til slutt måtte de selv reddes.

– Vi ble slengt rundt i styrehuset på skøyta uten sjanse til å få kontroll på fartøyet. Heldigvis klarte vi å varsle redningssentralen om at vi var i havsnød og å få på oss overlevelsesdraktene før vi måtte evakuere, sier skipsføreren til NTB.

Embed: hrs5

Redningsselskapet betegner hendelsen utenfor kysten av Farsund som en av de mest dramatiske i organisasjonens historie.

En person er fløyet til sykehus etter å ha blitt hentet opp av vannet ved Borhaug i Farsund torsdag kveld. Foto: Svein Morten Havaas/Lister/Lister24 / NTB scanpix Les mer Lukk

– Ulykken skjedde da redningsskøyta gikk ut i dårlig vær og svært høye bølger. Under leteaksjonen i mørket blir Redningsskøyta truffet av brottsjø og går rundt to ganger. Mannskapet på tre blir nødt til å evakuere redningsskøyta og plukkes opp av redningshelikopter fra 330-skvadronen, skriver Redningsselskapet.

– Enorme krefter var i sving

To av mannskapet ble plukket opp av redningshelikopteret fra sjøen mens den siste ble reddet fra dekk.

– Sjøen slo mot båten da det var min tur. Hadde jeg hoppet, ville jeg blitt slått ihjel, forteller maskinist Casabo Lango til lokalavisen.

Mannskapet er glade for at de fortsatt er i live.

– Du rekker ikke å tenke så mye før du plutselig er i sjøen. Men jeg ble litt redd når jeg kjente hvilke enorme krefter som var i sving i bølgene, sier overstyrmann Jan Adolfsen.

Nå håper mannskapet å komme raskest mulig ut på nye oppdrag.

– Vi er trent på slike situasjoner og inneforstått med at det vi driver med ikke er uten risiko, sier maskinsjef Casabo Lango.

Rakk så vidt å varsle

Redningsskøyta Ægir fikk store skader etter at den ble truffet av en brottsjø og gikk rundt to ganger under en redningsaksjon utenfor Farsund. Les mer Lukk

Styrmann Jan Adolfsen rakk så vidt å varsle redningssentralen om at de var i havsnød før han måtte kaste seg over bord.

– Da var det bare å finne overlevelsesdraktene. Det var først når jeg lå der i de høye bølgene at jeg begynte å tenke. Plutselig kom det en ny bølge som sendte meg 30 meter innover mot land. Da var jeg litt redd, innrømmer Adolfsen.

Skipsfører Thor Hugo Johansen er overrasket over at båten kunne gå rundt. Han slo skulderen ut av ledd i den dramatiske ulykken.

– Jeg måtte be gutta om hjelp til å finne frem overlevelsesdrakten. Da jeg hoppet over bord så jeg at redningshelikopteret ventet på oss. Da forstod jeg at det kom til å gå bra, forteller Johansen til Fædrelandsvennen.

Embed: hrs7

Russer døde

Meldingen som utløste redningsaksjonen, at flere personer skulle ha falt i vannet, viste seg ikke å stemme.

En større redningsaksjon ble satt i gang utenfor Farsund etter melding om at en eller to personer hadde falt i sjøen fra moloen ved Borhaug. Les mer Lukk

Derimot ble en russiske mann hentet opp av vannet ved en molo ved Borhaug i Farsund. Han ble fløyet til Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Fredag ettermiddag opplyste sykehuset at mannen er erklært død.

Redningsskøyta RS Ægir havarerte og er nå ute av drift. For at beredskapen i området ikke skal svekkes har redningsskøyta RS Emmy Dyvi fått utvidet operasjonsområde fra Farsund til Egersund. RS Ægir blir erstattet av en annen redningsskøyte neste uke, ifølge Redningsselskapet.