Få nordmenn vil flytte fra nærområdet

Nordmenns idealavstand for flytting ligger mellom 3 og 5 kilometer, ifølge Boligkjøperindeksen. Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Uttrykket «borte bra, men hjemme best» stemmer godt med nordmenns generelle oppfatning, ifølge en ny undersøkelse. Både på landet og i byen kvier folk seg for å flytte langt.

Nordmenns idealavstand for flytting ligger mellom 3 og 5 kilometer, ifølge Boligkjøperindeksen, som er utarbeidet av eiendomsmeglerkjeden Krogsveen.

– Nordmenn er generelt hjemmekjære. Vi kvier oss nok litt for å rive opp sosiale og familienære nettverk for å flytte til en annen by eller kommune, sier Karsten Onsrud, Krogsveens direktør for forretningsutvikling.

Indeksen avslører geografiske og aldersmessige forskjeller. Blant annet er folk i Møre og Romsdal minst villige til å flytte på seg. Der svarer 77 prosent at de ønsker å holde seg innen samme kommune. Østfoldingene, med 17 prosent flyttevillige, er mest åpne for å forlate fylket.

De unge er dessuten mer villige til å flytte. Av dem under 29 år svarer 34 prosent at de kan tenke seg å flytte til et annet fylke eller kommune. Aldersgruppene 30-39 og 40-49 år er minst villige til å flytte, med henholdsvis 70 og 73 prosent som ønsker å holde seg innenfor samme kommune. I Oslo svarer kun 13 prosent at de ønsker å flytte ut av byen.

– Oslo-folk har egentlig liten lyst til å flytte ut av byen. Så når mange likevel gjør det, er det gjerne andre faktorer som spiller inn, sier Onsrud.

Les også: De beste stedene å bosette seg i 2016

– Nå er det tre–fire ganger færre boliger enn det er behov for

Arbeidsministeren: – Alle må vurdere å flytte