Politiet ber om 24 dager fengsel for Kristian Valen

Your browser doesn't support HTML5 video.

Uenige om Valen mente å true politimenn
Politiet mener komiker Kristian Valen må sone 24 dager i fengsel fordi han skal ha truet politifolk og båret våpen på offentlig sted. Valen mener politiet misforstår og sier han aldri har truet noen.

Valen, som fem ganger tidligere er straffet, blant annet for ulovlig våpenoppbevaring, møtte mandag i Oslo tingrett tiltalt etter to episoder hvor politiet hadde rykket ut til hans bolig på Aker Brygge i Oslo.

Den første episoden skjedde i februar i år. Valen skal ha utlyst en dusør på 10.000 kroner på Facebook, der han har 90.000 følgere, til den som fant navn og adresse på to politimenn som sammen med flere aksjonerte mot leiligheten 5. februar i år.

Valen sa i retten at han bare forsøkte å finne ut hvor samboeren hans var blitt fraktet med ambulanse etter at hun hadde skadd seg hjemme under særdeles dramatiske omstendigheter. Politiet nektet Valen å reise sammen med samboeren. Samboeren ga i retten samme versjon som komikeren.

Følte seg truet

De to politimennene han søkte hadde i motsetning til de andre vært positive, uttalte Valen i retten, og derfor håpet han de ville hjelpe ham med å lokalisere samboeren.

Begge politimennene opplevde derimot det han skrev på Facebook som trusler. Det skapte utrygghet når det gjaldt familiene deres.

– Alvorligheten i vår sak er at han har så mange følgere på internett at det er egnet til skape alvorlig frykt, sa politiadvokat Hacer Aydar.

Den andre episoden skjedde forrige helg da Valen ble arrestert etter å ha båret en våpenkopi rundt på Aker Brygge i svært beruset tilstand tidlig på morgenen. Han gikk fra en privat underjordisk garasje og opp på gaten før han satte seg foran utgangsdøren hvor han ble hjulpet inn og opp av samboeren etter fem minutter.

Politiadvokaten mener det ikke er noen formildende omstendigheter. I tillegg ber hun retten inndra våpenkopien. Valen har om lag 40 plomberte våpen eller våpenkopier. Senest en time før de pågrep Valen i februar, foretok politiet en kartlegging av våpensamlingen hans.

Les også: – Kristian Valen pågrepet med våpen på Aker Brygge

– Feil lovbruk

Advokat John Christian Elden mener politiet overreagerer og svarte i sin prosedyre at kriteriene ikke er til stede i lovverket for at Valen kan straffes. Han mener politiet bruker reglene om trusler feil og la ned påstand om at Valen må frifinnes.

– Skal han dømmes for de andre forholdene, må han i så fall bøtelegges, sa Elden før han til slutt også minnet retten om at politiet har holdt Valen i varetekt i seks dager.

– Jeg føler at alt er uvirkelig og må bare stole på at retten tar begge sider til etterretning og kommer fram til det som er rettferdig. Jeg har mange private tanker, men det er presse her, og jeg tenker retten må fatte en riktig beslutning, sa Valen før retten ble hevet.

Valen får dommen forkynt neste mandag klokka 10.00 i Oslo tingrett.

Les også: Kristian Valen tiltalt for politi-trusler på Facebook