Opp mot 100 millimeter nedbør på Vestlandet tirsdag

Your browser doesn't support HTML5 video.

Opp mot 100 millimeter nedbør på Vestlandet tirsdag Les mer Lukk

Det er ventet intens nedbør på Vestlandet tirsdag. NVE har oppgradert både flom- og flomskredfaren til gult nivå, og Meteorologisk institutt har nå sendt ut OBS-varsel for hele 11 av landets fulker.

Meteorologisk institutt sendte mandag formiddag ut OBS-varsel for hele Vest-, Sør- og Østlandet. Det betyr at OBS-varselet omfatter til sammen 11 av landets fylker.

– Vi venter en vindøkning tirsdag, samt at det vil komme mellom 70 og 100 millimeter nedbør innenfor et vindu på 18 timer. Varselet gjelder fra tirsdag formiddag til onsdag morgen, fra Boknafjorden i sør til Stad i nord, sier meteorolog Steinar Skare til NRK.

Rester av tropisk storm

Det er restene av den tropiske stormen Karl som skaper mer vind og nedbør enn normalt, sier John Smits, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til NTB.

– Da blir det ganske intens nedbør på Vestlandet. Mellom 70 og 100 millimeter i løpet av perioden, bekrefter Smits.

Han sier restene av den tropiske stormen for øyeblikket ligger i Atlanterhavet, sørvest for Island, og er på vei mot deler av Norge, og vil gi en del vind. Ved Stad ventes det kortvarig full storm.

Sjekk været der du er

Embed: tropisk1

Liten storm

– Vi venter økning til liten storm på kysten av Vestlandet fra tirsdag kveld, sier Smits.

Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel for Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har for Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane oppgradert jord- og flomskredfaren til gult nivå. For fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland har NVE oppgradert varsel om flom til samme nivå.

Les også: Værmelding frem til år 2100: – Mer regn i vente

Gult nivå

Gult nivå for jordskred betyr at det ventes noen skred, og at enkelte store hendelser kan forekomme. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Gult nivå for flom betyr at det er fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring i bekker/småelver.

Tirsdag ettermiddag og kveld sørlig liten storm utsatte steder i fjellet i Agder-fylkene og det meste av Østlandet.