Kristian Valen må møte i retten

Komikeren Kristian Valen må mandag møte i Oslo tingrett, tiltalt for blant annet våpeninnehav og trusler mot politiet. Les mer Lukk

Komiker Kristian Valen (41) må mandag møte i Oslo tingrett, tiltalt for to straffbare forhold.

Mandagens rettssak gjaldt opprinnelig en tiltale for trusler mot politiet fra mai i år. Forrige helg ble det tatt ut en tilleggstiltale etter at han ble pågrepet og måtte tilbringe en natt i arresten.

Valen ble pågrepet etter at vektere varslet politiet om at en mann iført kamuflasjeklær og med et plombert våpen var observert på Aker Brygge i Oslo.

– Det er tatt ut tilleggstiltale, og så er det retten som tar stilling til det på mandag, sier påtaleansvarlig Hacer Aydar i politiet til Nettavisen.

Forholdene Valen er tiltalt for, har en strafferamme på bot eller inntil ett års fengsel.

– Lekevåpen

Valens forsvarer John Christian Elden skriver i en epost til NTB at det er fint om begge sakene blir avgjort samtidig av retten.

– Det er på det rene at han har hatt et lekevåpen i garasjen sin. Om det er straffbart får retten vurdere. Den opprinnelige tiltalen fastholder han er grunnløs. Han har ikke truet noen politifolk, skriver Elden.

Les også: Kristian Valen tiltalt for politi-trusler på Facebook

Ifølge tiltalen lovet Valen på sin Facebook-side i februar i år 10.000 kroner til dem som hadde informasjon om to politibetjenter som hadde rykket ut til leiligheten hans tidligere i måneden. Han er tiltalt for å ha truet politibetjentene og for å ha forulempet en offentlig tjenestemann på grunn av utføringen av tjenesten.

Tilbakeviser

Av tilleggstiltalen, som ble tatt ut 18. september, går det fram at Valen dagen før på Aker Brygge var i besittelse av en plombert 9mm P30 pistol. Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 189 som gjelder bevæpning på offentlig sted.

Valen tilbakeviser saken på sin Facebook-side. Han skriver at han hadde kostyme og lekepistol i sin egen låste garasje mens han laget en video.

Les også: – Kristian Valen pågrepet med våpen på Aker Brygge

– Et par timer senere hjemme i egen leilighet kom bevæpnet politi og tauet meg inn uten å forklare hva det gjaldt nok en gang, skriver Valen.

I 2007 ble Valen ilagt et forelegg på 10.000 fordi politiet fant flere våpen med ulovlig pistolgrep i leiligheten hans. Valen valgte da å vedta boten.

Oslo tingrett har satt av én dag til å behandle de to nye sakene. (©NTB)