Politiet: – Terrorister kan slippe gjennom passkontroll

Politiet på Gardermoen har for lite folk til å gjennomføre en effektiv passkontroll og frykter at kriminelle og terrorister kan slippe inn i landet. Situasjonen vil bli verre når Gardermoen åpner ny terminal til neste år, advarer Øst politidistrikt. Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB SCANPIX Les mer Lukk

Utvidelsen av Oslo Lufthavn på Gardermoen går på sikkerheten løs, mener politiet. Terrorister kan slippe gjennom passkontrollen fordi politiet ikke har tid til å undersøke passene grundig nok.

Til neste år åpner den nye terminalen på Gardermoen. Da kan flyplassen ta imot opptil 30 millioner passasjerer årlig. Målet er å bli et internasjonalt knutepunkt for flyreiser.

Politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt sier til NRK at presset på grensekontrollen på flyplassen allerede nå er så stort at terrorister eller kriminelle i verste fall får passere. Han mener situasjonen er en sikkerhetsrisiko og at det vil bli verre uten flere ansatte.

– Hvis man ser på for mange pass over tid, så blir man «blinde». Her er det såpass stort press til tider at det går ut over kvaliteten, og da kan vi ikke utelukke at noen som burde vært fanget opp, går igjennom, sier Hasseldal til NRK.

Les også: Ny og mye større taxfreebutikk på Gardermoen

I den nye terminalen vil antall kontrollpunkter for passkontroll bli utvidet fra fem til 14 – men politiet har ikke folk til å bemanne disse. Grensekontrollørene sitter opptil fem timer i strekk uten dopause eller lunsj og ifølge NRK er det opptil 15 prosents sykefravær, noe som har ført til at mange har sluttet.

– Vi deler bekymringen, men vi er i en dialog med Øst politidistrikt knyttet til en løsning, sier avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet. Hun kan imidlertid foreløpig ikke love flere folk til kontrollarbeid på Gardermoen.