Testplikt for slakterier – jegere kan selge utestet viltkjøtt

Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Les mer Lukk

Mens viltslakterier må teste viltkjøtt for skrantesyke før det kan selges, kan jegere selge utestet kjøtt rett til forbrukerne. Det er urimelig, mener slakter.

I 51 kommuner må all elg, hjort og tamrein som levers til slakt, testes for hjernesykdommen skrantesyke, også kjent som CWD (chronic wasting disease). Inntil dyret er friskmeldt, får ikke slakteriene røre slaktet. Det koster både tid og penger, skriver Nationen.

– Testingen og alle restriksjonene koster meg en halv million ekstra. Dette er ekstremt upassende, sier slakter Harry Dyrstad, som er daglig leder i Vilteksperten i Steinkjer. Han planlegger å kjøpe 1200 elger fra regionens jaktlag, men frykter matkjedene vil kjøpe inn mindre viltkjøtt.

– Det sies at elgkjøtt ikke er farlig å spise, og at sykdommen ikke har smittet til mennesker. Men det holder ikke. Forbrukerne spør seg «kan det være noe galt». Så ser de at elg med CWD skal kastes. Da leser de mellom linjene.

Dyrstad stusser samtidig over at jegere som selger kjøtt rett til butikken eller til forbrukerne, slipper unna restriksjonene.

– Dette blir feil. Hvorfor ikke la også slakteriene produsere som vanlig.

Tilsynsdirektør Kristina Landsverk i Mattilsynet skjønner at slakteriene reagerer, men sier det er praktiske årsaker til at alt vilt ved slakteriene testes.