Goliat-plattformen delvis evakuert etter strømbrudd

Goliat-plattformen evakueres etter et strømbrudd. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix. Les mer Lukk

Petroleumstilsynet går gjennom rapporter fra oljeselskapet Eni om strømbruddet på Goliat-plattformen i Barentshavet. – Vi er bekymret for det som skjer, sier tilsynsdirektør.

51 personer ble natt til lørdag evakuert fra Goliat-plattformen i Barentshavet etter et strømbrudd.

– Plattformen mistet den elektriske kraften fra land. Vi stanset produksjonen og startet evakuering i henhold til standard prosedyre, sier pressekontakt Jan Rikard Radloff i Eni, som er operatør på feltet, til NTB.

Strømbruddet oppsto fredag kveld klokka 22.30. I første omgang var det såkalt ikke-essensielt personale som ble evakuert. 69 av mannskapet ble igjen på plattformen.

Borte i flere timer

I løpet av natten kom strømmen tilbake, og rundt klokka 4 omtalte selskapet situasjonen som «normalisert».

Ifølge Stavanger Aftenblad returnerte de evakuerte mannskapene til plattformen ved 12-tiden lørdag.

Selskapet vet foreløpig ikke hva som er årsaken til at strømmen forsvant, men evakueringen betegnes som rutinemessig gjennomført.

Bekymret tilsyn

Bjørn Thomas Bache, en av to tilsynsdirektører i Petroleumstilsynet, gjennomgår hendelsen.

– Vi er bekymret for det som skjer på Goliat, det er det ikke tvil om. For øyeblikket sitter vi og går gjennom saken vi har fått rapportert inn fra Eni, sier Bache til Aftenbladet.

– Vi vet ikke bakgrunnen for strømbruddet, men dette er en ny plattform, og det er vanlig med oppstartsproblemer, fortsetter han.

Strøm fra fastlandet

Goliat-feltet ble offisielt åpnet i april i år. Plattformen forsynes med strøm fra fastlandet gjennom en undervannskabel, kombinert med egenprodusert kraft ombord.

Også i mai gikk strømmen, da på grunn av en datafeil på land. Da satt mannskapet to timer i livbåter, ifølge avisa. Det skjedde ikke denne gangen.

Fagforeningene som har medlemmer på Goliat, har bedt om stans i driften fordi de frykter for sikkerheten. Industri Energi er blant dem som mener det.

– For meg virker det som om det italienske selskapet har andre holdninger til sikkerhet enn det som er forventet på norsk sokkel. Det har vært flere hendelser knyttet til Goliat, sier forbundsleder Leif Sande.

Ledelsen ikke bekymret

Ledelsen i Eni avviser kritikken.

– Vi ville ikke fortsatt driften av Goliat hvis vi var bekymret for sikkerheten. Akkurat nå er produksjonen stanset av hensyn til sikkerheten, sier Andreas Wulff, direktør for ekstern kommunikasjon og samfunnskontakt, til Aftenbladet.

Goliat-feltet ligger 53 kilometer fra Sørøya i Finnmark og er verdens nordligste offshore-oljefelt. Eni er operatør og har en eierandel på 65 prosent i produksjonslisensen, mens Statoil eier 35 prosent.